ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Οι ώμοι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του ανθρώπινου σώματος καθώς έχουν εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν ένα πολύπλοκο φάσμα κινήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε ό,τι αφορά στις στροφικές κινήσεις η άρθρωση που συμπιέζεται κυρίως, και ταυτόχρονα συμβάλλει στη σταθερότητα της ωμικής ζώνης, είναι η ακρωμιοκλειδική· πρόκειται για το σημείο που ενώνονται το ακρώμιο –το ανώτερο τμήμα της ωμοπλάτης, η γωνία του ώμου δηλαδή– με το έξω άκρο της κλείδας.

Ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που προκύπτει είτε από την άμεση πλήξη του ώμου είτε από πτώση στο έδαφος είναι το σχίσιμο των συνδέσμων, και κατά συνέπεια  ο «διαχωρισμός»  (αποκόλληση) της κλείδας από το ακρώμιο. Πιο επιρρεπείς θεωρούνται οι αθλητές νεαρής ηλικίας (τα αγόρια περισσότερο από τα κορίτσια) και όσοι ασχολούνται με αθλήματα επαφής, ενώ το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης είναι πολύ πιθανό σε τροχαία ατυχήματα και σε ατυχήματα με ποδήλατο ή μοτοσυκλέτα.

ΠΩΣ ΤΑΞΙΝΟΜΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ;
Ανάλογα με τη δύναμη της πλήξης ή της πτώσης μπορεί να υπάρχει διάταση (διάστρεμμα) του ακρωμιοκλειδικού συνδέσμου, ή ρήξη του ακρωμιοκλειδικού και διάταση του κορακοκλειδικού, ή ρήξη και στους δύο συνδέσμους και μετατόπιση της κλείδας προς τα πάνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις (τρεις πρώτοι βαθμοί), και ανάλογα πάντα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τις απαιτήσεις τους ασθενούς η αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική.

Υπάρχουν όμως και τρεις ακόμα βαθμοί στους οποίους ταξινομείται το εξάρθρημα της ακρωμιοκλειδικής, και οποίοι συνήθως αντιμετωπίζονται επεμβατικά: Η ρήξη είναι και στον ακρωμιοκλειδικό και στον κορακλειδικό και η κλείδα είτε έχει μετατοπιστεί προς τα πίσω μέσα στη μάζα του τραπεζοειδούς μυός, είτε έχει ανυψωθεί, είτε έχει μετατοπιστεί προς τα κάτω.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει φάρμακα που θα μειώσουν τον πόνο, κρύα επιθέματα και ακινητοποίηση του χεριού με φάκελο ανάρτησης. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν κανονικά στις δραστηριότητές τους, ακόμα και αν παραμείνει η παραμόρφωση ή και κάποιου βαθμού αστάθεια στον ώμο. Σε περιπτώσεις ήπιας παραμόρφωσης αλλά με οξύ και χρόνιο πόνο είναι πιθανό είτε να υπάρχει μη φυσιολογική επαφή των οστών όταν κινείται η άρθρωση, είτε ο ασθενής να έχει αρθρίτιδα ή τραυματισμό στον διάρθριο χόνδρινο δίσκο που λειτουργεί ως ανάρτηση μεταξύ του ακρωμίου και της κλείδας.

Εάν ο πόνος επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και η διάσταση της ακρωμιοκλειδικής είναι χρόνια, αλλά και σε περιπτώσεις που η παραμόρφωση είναι αρκετά μεγάλη και η λειτουργικότητα του ώμου περιορισμένη, συστήνεται η χειρουργική επέμβαση. Η άρθρωση ανακατασκευάζεται και αποκαθίσταται με τοπικούς συνδέσμους είτε πτωματικούς τένοντες, σε συνδυασμό με ισχυρά ράμματα. Η πλήρης χρήση του άκρου δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 6 εβδομάδες, και η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες συνήθως γίνεται στους 2-3 μήνες.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS