Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το βραχιόνιο είναι το ένα και μοναδικό οστό του βραχίονα. Εκτείνεται από τον ώμο μέχρι τον αγκώνα – το πάνω μέρος του αρθρώνεται με την ωμοπλάτη και το κάτω σχηματίζει την άρθρωση του αγκώνα με την κερκίδα και την ωλένη. Στις ανεπτυγμένες χώρες η γήρανση του πληθυσμού έχει «εκτοξεύσει» τα ποσοστά των καταγμάτων βραχιονίου, τα οποία θεωρούνται συχνές κακώσεις σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ιδίως σε γυναίκες άνω των 65 ετών.
Ανάλογα με το σημείο στο οποίο εντοπίζεται η βλάβη διακρίνονται σε: α) κατάγματα κεφαλής, δηλαδή κοντά στον ώμο, β) κατάγματα διάφυσης, δηλαδή περίπου στο μέσο του οστού και γ) κατάγματα περιφερικού άκρου, δηλαδή κοντά στον αγκώνα. Η τελευταία περίπτωση συνήθως είναι ένας σύνθετος τραυματισμός της συγκεκριμένης άρθρωσης.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Βιβλιογραφικά, αλλά και από την κλινική εμπειρία, υπάρχει σύνδεση του μηχανισμού κάκωσης με το είδος του κατάγματος. Για παράδειγμα, εάν κάποιος την ώρα που πέφτει προσπαθήσει να ανακόψει την πτώση τεντώνοντας το χέρι το πιο πιθανό είναι να υποστεί κάταγμα κεφαλής ή/και κάταγμα διάφυσης. Αντίστοιχα, κάταγμα περιφερικού άκρου είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ένα τροχαίο ή σε έναν ποδοσφαιριστή που πέφτει μετά από τάκλιν.
Επίσης, αυτά τα «κατάγματα πτώσης» είναι πολύ πιο εύκολο να συμβούν σε ασθενείς με οστεοπόρωση, καρκίνο στα οστά, οστικές κύστες ή όγκους, οστικές λοιμώξεις. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος, ωστόσο τα πιο συνηθισμένα είναι: πόνος, οίδημα και μωλωπισμός, αδυναμία κίνησης του ώμου (και αν συνυπάρχει βλάβη σε νεύρο και του άκρου), κριγμός (η αίσθηση ότι «κάτι τρίζει») και παραμόρφωση. Σε ανοιχτά κατάγματα υπάρχει και αιμορραγία. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Τα κατάγματα κεφαλής βραχιονίου αντιπροσωπεύουν το 5% των καταγμάτων στο ανθρώπινο σώμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κατάγματα διάφυσης είναι 3%. Κατά κύριο λόγο η αντιμετώπιση των καταγμάτων στο συγκεκριμένο οστό είναι κατ’ αρχήν συντηρητική, καθώς η πιθανότητα πώρωσης είναι πολύ υψηλή.
Ανάλογα με το είδος του τραυματισμού, το ιστορικό του ασθενούς, την ηλικία του και το επίπεδο δραστηριοτήτων του επιλέγεται και ο αντίστοιχος τρόπος ακινητοποίησης (κρεμασμένος γύψος, νάρθηκας τύπου U, ειδικός λειτουργικός κηδεμόνας) για 2 έως 6 εβδομάδες. Στις περιπτώσεις, όμως, που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, ή υπάρχουν ασταθή και παρεκτοπισμένα κατάγματα, επιλέγεται η χειρουργική θεραπεία ώστε να γίνει οστεοσύνθεση – κατά περίπτωση χρησιμοποιούνται σύρματα, διαδερμικές βελόνες, πλάκες και βίδες.
Ειδικά, όμως, το κάταγμα της κεφαλής του βραχιονίου είναι μια τραυματική οντότητα που αντιμετωπίζεται από τους ορθοπεδικούς με διαφορετικούς τρόπους. Μάλιστα θεωρείται ιδιαιτέρως απαιτητικό και χρειάζεται ο χειρουργός να έχει εξαιρετική γνώση της ανατομίας της περιοχής και εμπειρία για την επιλογή της πιο σωστής χειρουργικής τεχνικής.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.