ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Υπολογίζεται ότι το 10% των κατοίκων στις ΗΠΑ τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους θα παραπονεθούν για πόνο στην πτέρνα. Από αυτούς το 83% θα ανήκει στον ενεργό πληθυσμό, δηλαδή στις ηλικίες από 25 έως 65 ετών. Η πιο κοινή αιτία εντοπίζεται σε ένα οστεόφυτο, μια οστέινη, δηλαδή, προεκβολή η οποία θεωρείται ότι δημιουργείται σε σημεία φλεγμονής ή χρόνιου ερεθισμού των τενόντων και των απονευρώσεων. Στη βιβλιογραφία το συγκεκριμένο οστεόφυτο, σαν αγκάθι στο μπροστινό τμήμα της πτέρνας, ονομάζεται άκανθα πτέρνης, και σε ποσοστό 50% συνυπάρχει με την πελματιαία απονευρωσίτιδα, δηλαδή τη φλεγμονή στο σημείο που εκφύεται η πελματιαία απονεύρωση, η πυκνή ινώδης ταινία συνεκτικού ιστού που ξεκινά από την πτέρνα και φτάνει έως και κάτω από τις κεφαλές των πέντε μεταταρσίων.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η άκανθα πτέρνης σχετίζεται με την ηλικία (εμφανίζεται πιο συχνά στις ηλικίες 40-60), τον υπερβολικό πρηνισμό και την περιορισμένη ραχιαία κάμψη του ποδιού, αλλά και με την παχυσαρκία. Επιπλέον παράγοντες κινδύνου η συστηματική άρση βαρών, η υπερβολική ορθοστασία, η απότομη αύξηση του επιπέδου δραστηριοτήτων, ακόμα και τα λάθος παπούτσια που δεν παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη στο πόδι. Ειδικά στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων, η άκανθα πτέρνης θεωρείται ότι σχετίζεται με τραυματισμούς εξαιτίας της υπερχρήσης σε συνδυασμό με τα λάθη στην προπόνηση, τα αθλητικά τερέν, τη μυϊκή δυσλειτουργία και την ακαμψία. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν και οι άλτες καθώς και οι χορευτές μπαλέτου και σύγχρονου χορού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Συνήθως οι ασθενείς περιγράφουν ότι ο πόνος είναι πιο έντονος το πρωί όταν δοκιμάζουν να κάνουν τα πρώτα βήματα της ημέρας και χειροτερεύει όταν σηκώνουν βάρος. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί όταν κάθονται για πολλή ώρα όρθιοι, όταν σηκώνονται μετά από μεγάλη περίοδο σε καθιστή θέση, αλλά και μετά την άσκηση και όχι κατά τη διάρκειά της. Περιγράφοντας το είδος του πόνου τονίζουν ότι είναι σαν να τους μαχαιρώνουν στο πέλμα, κοντά στην πτέρνα.

Εάν η άκανθα πτέρνης μείνει χωρίς διάγνωση ο πόνος γίνεται χρόνιος και επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς, ο οποίος προσαρμόζει ανάλογα τον τρόπο βάδισης με αποτέλεσμα στη συνέχεια να εμφανίζονται προβλήματα στο πόδι, το γόνατο, το γοφό και τη μέση. Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη πλήρους ιστορικού και με κλινική εξέταση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Στους περισσότερους ασθενείς συστήνεται συντηρητική θεραπεία. Για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής συνταγογραφούνται αντιφλεγμονώδη, ενώ και ο πάγος μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Μέσω της φυσικοθεραπείας και ειδικών ασκήσεων γίνεται ενδυνάμωση του αχίλλειου τένοντα και της πελματιαίας περιτονίας, αλλά και των μυών που σταθεροποιούν τον αστράγαλο και την πτέρνα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο ασθενής καλό είναι να φορά έναν νάρθηκα νυκτός, ενώ είναι πολύ πιθανό ο ορθοπεδικός να προτείνει και την κατασκευή ειδικών πελμάτων προκειμένου να γίνεται ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης.

Εάν μετά από μερικούς μήνες ο πόνος δεν υποχωρεί, οι ενέσεις στεροειδών μπορούν να δώσουν προσωρινή ανακούφιση, αν και σε πολλές περιπτώσεις ασθενών δεν προτιμώνται καθώς μπορούν να αποδυναμώσουν την πελματιαία περιτονία και να οδηγήσουν σε ρήξη. Η σχετικά νέα θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια έχει επίσης καλά αποτελέσματα. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης του ουλώδη ιστού της πελματιαίας περιτονίας χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση στην άκανθα πτέρνης έχει φανεί να μην αποτελεί πια επιλογή.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2021 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS