ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ;
Μία από τις προηγμένες ενέσιμες θεραπείες στην ορθοπεδική χειρουργική είναι η ενδαρθρική έγχυση υαλουρονικού νατρίου (υαλουρονικού οξέως), το οποίο αποτελεί δομικό συστατικό του αρθρικού υγρού και του αρθρικού χόνδρου. Σε περιπτώσεις ασθενών με οστεοαρθρίτιδα και χόνδρινες βλάβες κυρίως στο γόνατο, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία, ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν από το χειρουργείο είναι το υαλουρονικό οξύ, προκειμένου να δώσει ανακούφιση από τον πόνο, να λειτουργήσει σαν ένα φυσικό λιπαντικό, και σε δεύτερο χρόνο να προκαλέσει τον οργανισμό ώστε να παράγει ο ίδιος περισσότερο.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία ο άνθρωπος κατά μέσο όρο έχει στο σώμα του 15 γραμμάρια υαλουρονικού οξέως, σε διάφορες μορφές. Στις αρθρώσεις ο ρόλος του είναι να λιπαίνει τα οστά ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τριβές κατά την κίνηση και σε κάποιο βαθμό να γίνεται απορρόφηση των φορτίων. 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης ενέσιμης θεραπείας γίνεται στο ιατρείο, κάποιες φορές και υπό την καθοδήγηση υπερήχου για καλύτερη αποτελεσματικότητα. Στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας οι εγχύσεις είναι από μία έως πέντε, ανάλογα με την πυκνότητα του σκευάσματος, και μπορούν να συνδυαστούν με θεραπεία με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (Platelet-Rich Plasma – PRP). Αμέσως μετά την έγχυση απαγορεύονται οι αθλητικές δραστηριότητες και η σωματική καταπόνηση για 48 ώρες.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;
Τα αποτελέσματα της θεραπείας δεν είναι άμεσα, αλλά απαιτείται χρόνος – οι 12 εβδομάδες είναι το διάστημα εμφάνισής τους και η διάρκειά τους είναι για μήνες. Έτσι η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί μετά από τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Παρά τα καλά της αποτελέσματα στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και στην καθυστέρηση της εξέλιξής της, η έγχυση υαλουρονικού οξέως δεν οδηγεί στην παραγωγή νέου χόνδρου. Αποτελεί όμως μια καλή εναλλακτική επιλογή για όσους ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συνηθισμένες θεραπείες και δεν είναι έτοιμοι για ολική αρθροπλαστική.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2019 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS