ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗΝΙΣΚΟΙ;
Λειτουργούν σαν αμορτισέρ απορροφώντας τους κραδασμούς και κατανέμουν ισότιμα τα φορτία στην άρθρωση που καταπονείται περισσότερο από όλες, το γόνατο. Οι μηνίσκοι, στην έσω και την έξω μεριά, μπορεί να είναι «σοφά» σχεδιασμένοι ωστόσο η φτωχή αιμάτωσή τους τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους και τους στερεί τη δυνατότητα της αυτόματης επούλωσης. Η λύση της συνέχειας του μηνίσκου είναι ένας από τους πιο κοινούς τραυματισμούς στα γόνατα όσων αθλούνται και είναι σε νεαρή ή μέση ηλικία, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής φθοράς της άρθρωσης.

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ;
Στις ΗΠΑ η αποκατάσταση των ρήξεων μηνίσκου είναι η πιο κοινή αρθροσκοπική επέμβαση. Μελέτη που βασίστηκε σε κλινικά δεδομένα και παρουσιάστηκε το 2015 στην 20ή ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας και Έρευνας Αποτελεσμάτων (ISPOR) προέκρινε τη χειρουργική λύση, παρά το γεγονός ότι έχει υψηλό ποσοστό αποτυχίας διότι αφορά ανατομικές δομές που δεν έχουν αγγείωση ή νεύρωση. Εντούτοις, τα κλινικά πλεονεκτήματα είναι ότι μετά την επέμβαση μειώθηκαν τα ποσοστά εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και τα ποσοστά αρθροπλαστικών γόνατος.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ;
Σε κάθε περίπτωση ο ορθοπεδικός προτού προτείνει οποιαδήποτε θεραπεία θα συνεκτιμήσει την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς, τη θέση και τον τύπο της ρήξης, καθώς και τη συνυπάρχουσα παθολογία (οστικό οίδημα στην MRI κ.α.). Εάν η ρήξη είναι στην έξω πλευρά του μηνίσκου, στη θέση στην οποία συνδέεται στον αρθρικό θύλακο, και είναι επιμήκης, ή συνυπάρχει ρήξη πρόσθιου χιαστού, ή πρόκειται για ασθενή είναι νεαρής ηλικίας είναι πιο πιθανό να γίνει συρραφή της ρήξης – γενικός κανόνας είναι ότι η συγκεκριμένη επέμβαση προτείνεται σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επούλωσης. Συνήθως ενδείκνυται σε περιφερειακές ρήξεις (μιας και εκεί υπάρχει αιμάτωση) και σε συνδυασμό με τη συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά και για τη συρραφή χρησιμοποιούνται είτε απορροφήσιμες καρφίδες είτε ράμματα. Μετεγχειρητικά η επουλωτική διαδικασία μπορεί να ενισχυθεί με PRP, που είναι πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες και το οποίο λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή και εισάγεται στο γόνατο, στην περιοχή της βλάβης.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Ο χρόνος αποκατάστασης εξαρτάται από το μέγεθος της ρήξης και το αν το πρόβλημα είναι χρόνιο ή όχι. Ο ασθενής θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πατερίτσες για 4-6 εβδομάδες ώστε η φόρτιση και η ενεργητική κινητοποίηση του γόνατος να γίνουν προοδευτικά. Ο χρόνος επανόδου σε αθλητικές δραστηριότητες είναι 2 περίπου μήνες.

Άλλες Υπηρεσίες

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
© Copyright 2019 Minisco.gr | Designed & Developed by Norder Media Solutions. Running on i-Flexible CMS