Scroll Top

ΟΡΘΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Πολλοί διάσημοι αθλητές ανάμεσα στους ο Tiger Woods και ο Rafael Nadal, αλλά και διάσημοι αστέρες του κινηματογράφου (Clint Eastwood κ.α.) έχουν παραδεχθεί δημόσια ότι προτιμούν τη θεραπεία με ενέσιμα αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια ή βλαστοκύυταρα για διάφορα προβλήματα όπως διαστρέμματα, τενοντίτιδες ή αρθρίτιδες. Τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρον για τις ορθοβιολογικές θεραπείες έχει δείξει και η ερευνητική, ορθοπεδική κοινότητα, καθώς αρκετές μελέτες εκπονούνται σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Οι μελέτες αυτές φαίνεται να συγκλίνουν προς ένα κοινό συμπέρασμα: οι θεραπείες αυτές προσφέρουν καλύτερη και ταχύτερη επούλωση τραυματικών ή εκφυλιστικών βλαβών σε χόνδρους, μύες, τένοντες και συνδέσμους.
Οι ορθοβιολογικές θεραπείες σε γενικές γραμμές πλέον θεωρούνται ότι είναι πολύ αποτελεσματικές λύσεις για χρόνιες βλάβες των τενόντων (όπως η μερική ρήξη στροφικού πετάλου στον ώμο, η έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα (tennis elbow), η τενοντίτιδα δικεφάλου, επιγονατιδικού ή αχιλλείου, ενώ συστήνεται και για τους αθλητικούς τραυματισμούς (θλάσεις, διαστρέμματα) καθώς ο χρόνος επανόδου στα γήπεδα μπορεί να μειωθεί ακόμα και στο μισό.
Για τη θεραπεία αρθρικών βλαβών τα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται με επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια. Μεγάλες κλινικές μελέτες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ηλικίας 16-49 ετών έδειξαν ότι το 83% είχε σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα της άρθρωσης και βαθμιαία αποκατάσταση της βλάβης μέσα σε πέντε χρόνια. Εκτός του γόνατος, η θεραπεία ενδείκνυται για την αρθρίτιδα σε ώμο, ισχίο και αστράγαλο, για ρήξεις χόνδρου και χόνδρινες βλάβες, για τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες, για μερική ρήξη τενόντων στον ώμο, για ρήξη και θλάση μυών, για μερικές ρήξεις αχιλλείου ή άλλων τενόντων, για άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής στο ισχίο σε αρχικά στάδια κ.α.
Το «υλικό» για τις ορθοβιολογικές θεραπείες προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή. Μετά από ειδική επεξεργασία ο γιατρός λαμβάνει το τελικό υλικό, το οποίο θα γίνει η έγχυση στον ασθενή. Η έγχυση γίνεται απευθείας και με ακρίβεια στην περιοχή της βλάβης, με υπερηχογραφική ή ακτινολογική (c-arm) καθοδήγηση. Η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά, είναι ανώδυνη, χωρίς αλλεργικές αντιδράσεις και επιπλοκές, εφόσον το υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή και δεν είναι «ξένο».