Scroll Top

ΕΝΔΑΡΘΡΙΚΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ/ΕΓΧΥΣΕΙΣ ΚΟΡΤΙΖΟΝΗΣ ΚΑΙ COVID-19 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Η σωστή επιλογή του χρόνου ειναι πολύ σημαντική.

Οι ενέσεις κορτιζόνης χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους Ορθοπεδικούς Χειρουργούς, τους Ρευματολόγους και τους Αναισθησιολόγους για τον έλεγχο του πόνου και της φλεγμονής είδικα σε παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα γόνατος, θυλακίτιδα ώμου, οσφυαλγία και ρευματοειδής αρθρίτιδα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εμβολιάζονται καθημερινά παγκοσμίως. Επηρεάζεται όμως καθόλου ο εμβολιασμός από την τοπική ένεση κορτιζόνης, ή και το αντίθετο; Πώς πρέπει ο θεράπων ιατρός να διαχειριστεί το σημαντικό αυτό ζήτημα, του προγραμματισμού του εμβολιασμού σε σχέση με μια προγραμματισμένη ή μη ένεση κορτιζόνης;

Όταν ένας ασθενής εμβολιάζεται, ο σκοπός είναι να διεγερθεί το αμυντικό σύστημά του, ώστε να παράγει αντισώματα ενάντια στον ιό SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα, σε αυτόν τον m-RNA εμβολιασμό, το εμβόλιο διεγείρει τον οργανισμό του εμβολιαζόμενου, ώστε να παράγει αντισώματα εναντίον μιας πρωτεΐνης του ιού, την οποία ο ιός χρησιμοποιεί για να προσδεθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Αν ο ιός δεν έχει αυτήν την πρωτεΐνη, την οποία τα αντισώματά μας θα μπορούν πλέον να καταστρέψουν, τότε δεν θα μπορεί να προσδεθεί στα κύτταρά μας, δεν θα μπορεί να αναπαραχθεί και επομένως δεν θα μπορέσει να προκαλέσει την Covid-19 λοίμωξη.

Εμβόλιο COVID-19 Εγχύσεις Κοριζόνης

Τα κορτικοστεροειδή είναι γνωστό οτι επηρεάζουν το αμυντικό σύστημα και βέβαια η επιρροή αυτή εξαρτάται από τη συνολική δόση του κορτικοστεροειδούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η δόση, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα να προκληθεί κάποιου βαθμού ανοσοκαταστολή. Δεδομένης της μεγάλης ζήτησης για εμβολιασμό και του γεγονότος οτι οι ανάγκες για εγχύσεις κορτιζόνης συνεχίζουν να είναι ίδιες, θεωρήσαμε απαραίτητο να δοθούν κάποιες οδηγίες σχετικά με τις εγχύσεις κορτιζόνης και τον εμβολιασμό κατά της λοίμωξης Covid-19. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί οτι οι υψηλές δόσεις κορτιζόνης φαίνεται να μειώνουν τη θνησιμότητα σε ασθενείς, που πάσχουν ήδη από τη λοίμωξη Covid-19!

Υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα σχετικά με τον εμβολιασμό για τη λοίμωξη από SARS-CoV-2 :

  • Ο προγραμματισμός και η χρονική απόσταση μιας ένεσης κορτιζόνης πρίν τον εμβολιασμό
  • Ο προγραμματισμός και η χρονική απόσταση μιας ένεσης κορτιζόνης μετά τον εμβολιασμό

Αν ανήκετε στις ομάδες πληθυσμού που προγραμματίζονται αυτόν τον καιρό για εμβολιασμό, μην κάνετε κάποια ένεση κορτιζόνης τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες πριν το εμβόλιο. Η ακριβής διάρκεια μπορεί να διαφέρει λίγο βέβαια ανάλογα την ποσότητα, την οδό χορήγησης και την εντόπιση της ένεσης κορτιζόνης. Καλό είναι να συζητηθεί λεπτομερώς αυτό με τον θεράποντα ιατρό.

Οσοναφορά στο πότε μπορεί ένας ασθενής να κάνει ένεση κορτιζόνης μετά τον εμβολιασμό του, ο χρόνος αυτός εξατομικεύεται με βάση το ιστορικό και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς. Σίγουρα πρέπει να γίνει μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σε γενικές γραμμές μετά τον εμβολιασμό χρειαζόμαστε ένα πλήρως λειτουργικό αμυντικό σύστημα, που δεν θέλουμε να επηρεαστεί από μια ένεση κορτιζόνης, αν και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απίθανο για ένα εμβόλιο m-RNA, με βάση το μηχανισμό δημιουργίας του συγκεκριμένου εμβολίου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές των εμβολίων:

  • Pfizer-BioNTech COVID-19 mRNA εμβόλιο: «Είναι μάλλον απίθανο να επηρεαστεί από την κορτιζόνη, αλλά καλό είναι να περιμένει ο ασθενής την οποιαδήποτε ένεση κορτιζόνης για 28 μέρες μετά την πρώτη δόση ή 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση.» (21 μέρες μεταξύ των δόσεων)
  • Moderna COVID-19 mRNA εμβόλιο: «Καλό είναι η οποιαδήποτε έγχυση κορτιζόνης να γίνει 42 μέρες μετά την πρώτη δόση ή 14 μετά τη δεύτερη δόση.» (28 μέρες μεταξύ των δόσεων)

 

Βιβλιογραφία

  1. Burns CM. The History of Cortisone Discovery and Development. Rheum Dis Clin North Am. 2016 Feb;42(1):1-14, vii. doi: 10.1016/j.rdc.2015.08.001. PMID: 26611547.
  2. Sytsma TT, Greenlund LK, Greenlund LS. Joint corticosteroid injection associated with increased influenza risk. Mayo Clin Proc Innov Qual Outcomes 2018; 2:194-198.
  3. Abdul AJ, Ghai B, Bansal D, Sachdeva N, Bhansali A, Dhatt SS. Hypothalamic pituitary adrenocortical axis suppression following a single epidural injection of methylprednisolone acetate. Pain Physician 2017; 20:E991-E1001.
  4. Habib G, Jabbour A, Salman J, Hakim G, Haddad H. The effect of epidural methylprednisolone acetate injection on the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. J Clin Anesth 2013; 25:629-633.