Scroll Top

ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ – ΤΡΟΧΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι μια αρκετά συχνή νόσος στο νεαρό πληθυσμό και αφορά συχνότερα εφήβους και νεαρούς ενήλικες, μεταξύ των ηλικιών των 10-20 ετών. Σε αυτή τη νόσο, η επιγονατίδα «βγαίνει» από τη φυσιολογική της θέση, που είναι η τροχιλία του μηριαίου οστού και το γόνατο χάνει τη φυσιολογική του ανατομία. Έτσι, η πολύ σημαντική επιγονατιδομηριαία άρθρωση σταματάει να λειτουργεί σωστά και ο ασθενής αισθάνεται πολύ έντονο πόνο και το γόνατό του πρήζεται.

Η αντιμετώπιση αυτής της νόσου απαιτεί εξειδίκευση και βαθιά γνώση της συγκεκριμένης πάθησης. Μη σωστή και μη πλήρης ή και καθόλου αντιμετώπιση θα οδηγήσει στην αρθρίτιδα και την καταστροφή της άρθρωσης του γόνατος σε νεαρή ηλικία! Η σωστή και πλήρης εκτίμηση της παθολογίας του εκάστοτε ασθενούς (με μαγνητική, αξονική τομογραφία κλπ.) και η αναγνώριση όλων των βλαβών από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό Αθλητικών Κακώσεων, θα οδηγήσουν στη σωστή και προσεκτική επιλογή της συντηρητικής ή χειρουργικής επέμβασης. Οσοναφορά στη χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν κάποιοι ασθενείς που πάσχουν από δυσπλασία της τροχιλίας. Η δυσπλασία αυτή είναι που προκαλεί πολλές φορές τα υποτροπιάζοντα εξαρθρήματα της επιγονατίδας και απαιτεί πολλές φορές –αυτό που αποκαλείται- τροχιλιοπλαστική!

Η τροχιλιοπλαστική είναι μια πολύ εξειδικευμένη επέμβαση, που μέχρι πρόσφατα πολλοί Έλληνες ασθενείς που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της δυσπλασίας της τροχιλίας, αναγκάζονταν να καταφύγουν σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Τώρα πια η εξειδικευμένη και πρωτοποριακή αυτή επέμβαση πραγματοποιείται στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία, στο Metropolitan General, και μόνο από την ομάδα του Ορθοπεδικού Χειρουργού Dr. Ιντζόγλου Κωνσταντίνου.