Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΙΓΩΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΣ;
Ένα σύστημα από ιστούς (χόνδρους και συνδέσμους) είναι υπεύθυνο για τη σταθεροποίηση του καρπού, για την εύκολη κίνησή του και για την απορρόφηση των κραδασμών, όπως κάνει ένα αμορτισέρ. Το τρίγωνο ινοχόνδρινο σύμπλεγμα, όπως ονομάζεται, ή για συντομία ο τρίγωνος χόνδρος, βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του καρπού μεταξύ του κάτω πέρατος της ωλένης και των οστών του καρπού, κάτω από το μικρό δάχτυλο του χεριού. Αποτελείται από τον κεντρικό χόνδρινο δίσκο, τον περιφερειακό χόνδρο ο οποίος είναι ανάλογος του μηνίσκου στο γόνατο, τους ραχιαίους και παλαμιαίους κερκιδωλένιους συνδέσμους, και το έλυτρο του ωλενίου εκτείνοντα τον καρπό τένοντα.

ΠΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΗΞΗ;
Οι ρήξεις, δηλαδή η διακοπή της συνέχειας του τρίγωνου χόνδρου, μπορεί να είναι τραυματικού τύπου (πτώση πάντω στο τεντωμένο χέρι), είτε εκφυλιστικού τύπου εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης, ή και της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης. Ακόμα, είναι συνοδός βλάβη στο 80% των περιφερειακών καταγματων της κερκίδας, ή μπορεί να οφείλεται σε ανατομική παραλλαγή της ωλένης (μεγαλύτερο μήκος σε σχέση με την κερκίδα).

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για μια τραυματική ρήξη ανήκουν αθλητές νεαρής ηλικίας και υψηλών απαιτήσεων – ο συγκεκριμένος τραυματισμός εμφανίζεται συχνά σε πυγμάχους, τενίστες και αθλητές της ενόργανης και της ρυθμικής. Αντίθετα, οι εκφυλιστικού τύπου ρήξεις εμφανίζονται μετά τα 40 έτη, χωρίς ιστορικό τραυματισμού. Τοπογραφικά διακρίνονται σε απόσπαση από την κερκίδα ή την ωλένη και κεντρική ή παλαμιαία ρήξη.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Σε περιπτώσεις ασθενών με πολύ σοβαρές ρήξεις, ή με ρήξεις που ακόμα και μετά τη συντηρητική αντιμετώπισή τους συνεχίζουν να προκαλούν πόνο στον καρπό, επιλέγεται η χειρουργική θεραπεία. Οι ανοιχτές τεχνικές με τις μεγάλες τομές επιλέγονται για τη διόρθωση των πιο σύνθετων ρήξεων, ανάλογα πάντα με τις βλάβες στους συνδέσμους και στο χόνδρο. Ωστόσο, όπως και σε όλες τις αρθρώσεις, η αρθροσκόπηση είναι η επέμβαση εκλογής κυρίως διότι οι δυο-τρεις τομές που γίνονται δεν ξεπερνούν τα 5 χιλιοστά, με αποτέλεσμα τον μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και τη γρηγορότερη ανάρρωση.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου το αρθροσκόπιο θα δώσει στον χειρουργό μια ξεκάθαρη εικόνα της άρθρωσης και θα του επιτρέψει να αναγνωρίσει το είδος της ρήξης. Στις κεντρικού τύπου και στις παλαμιαίες οξείες βλάβες γίνεται καθαρισμός (νεαροποίηση) με στόχο την επούλωση από τον ίδιο τον οργανισμό. Στις περιπτώσεις που ο τρίγωνος χόνδρος έχει αποσπαστεί από την κερκίδα γίνεται καθήλωσή του με ειδικά ράμματα, ενώ αν έχει αποσπαστεί από την ωλένη επιχειρείται καθαρισμός. Καθαρισμός γίνεται και στις εκφυλιστικού τύπου ρήξεις.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Μετεγχειρητικά ο καρπός θα πρέπει να παραμείνει σε ανάρροπη θέση για δύο με τρεις ημέρες, ενώ η διάρκεια ακινητοποίησής του κυμαίνεται από 2 έως 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια ακολουθείται πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης και ενδυνάμωσης διάρκειας 6-8 εβδομάδων, και συνήθως ο γιατρός συστήνει στον ασθενή να αποφύγει την οδήγηση για τουλάχιστον δύο μήνες.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.