Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το πιο «δυνατό» και το πιο μακρύ οστό του ανθρώπινου σώματος είναι το μηριαίο, η κεφαλή του οποίου αρθρώνεται με την κοτύλη, ενώ το κάτω μέρος του με τους δύο επικόνδυλους αρθρώνεται με την επιγονατίδα δημιουργώντας την άρθρωση του γόνατος που με τη σειρά της αρθρώνεται με την κνήμη.
Αν και είναι φτιαγμένο για να αντέχει την καταπόνηση, εντούτοις τα κατάγματα στο μηριαίο είναι κοινά σε ασθενείς άνω των 60 ετών, ιδίως σε γυναίκες. Πρόκειται για τη συνηθέστερη βλάβη που προκαλείται από πτώση, ακόμα και με ελάχιστη βία. Αιτία είναι η οστεοπόρωση, δηλαδή η ποσοτική και ποιοτική μείωση του οστίτη του ιστού. Ενδεικτικό του πόσο αντέχει το μηριαίο οστό είναι ότι στις μικρότερες ηλικίες για να υποστεί κάταγμα απαιτείται εξαιρετικά υψηλή ενέργεια, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, σε ένα τροχαίο, σε πτώση από μεγάλο ύψος ή μετά από πυροβολισμό.

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ;
Οι ορθοπεδικοί κατηγοριοποιούν τα κατάγματα του μηριαίου ανάλογα με τη θέση, την κατεύθυνσης της «γραμμής», αλλά και αν υπάρχουν συνοδές βλάβες και μαλακούς ιστούς, όπως μύες, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Τα «κατάγματα της τρίτης ηλικίας» (που είναι όλο και πιο συχνά στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού) είναι τα διατροχαντήρια, τα υποτροχαντήρια και τα υποκεφαλικά, δηλαδή στην περιοχή του ισχίου. Η διαφορά είναι στο ότι στις δύο πρώτες περιπτώσεις μένει ανέπαφος ο αυχένας του μηριαίου με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται η αιμάτωση της μηριαίας κεφαλής. Στην τρίτη περίπτωση, όμως, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ισχαιμικής νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου, καθώς είναι πιθανό να συνοδεύονται από ρήξη των αγγείων.
Τα κατάγματα που απαιτούν μεγάλη ενέργεια είναι στη διάφυση και συνυπάρχουν βλάβες σε μαλακούς ιστούς. Πιο σπάνια και με πιθανότητα να διαφύγουν της προσοχής, που βιβλιογραφικά επίσης συνδέονται με τα τροχαία, και ιδίως με την πλήξη του γόνατος στο ταμπλό του αυτοκινήτου, είναι τα συνδυασμένα κατάγματα της διάφυσης με το άνω ή και κάτω πέρας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Κοινό σύμπτωμα όλων των καταγμάτων του μηριαίου οστού είναι ο άμεσος και οξύς πόνος. Ο ασθενής δεν μπορεί να βάλει βάρος στο τραυματισμένο πόδι, το οποίο δείχνει παραμορφωμένο, και όπως είναι φυσικό εμφανίζει αδυναμία βάδισης. Ειδικά, όμως, στα κατάγματα διάφυσης η κλινική εικόνα περιλαμβάνει οίδημα και εκχυμώσεις – σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται απαραίτητος ένας ενδελεχής έλεγχος των αγγείων και των νεύρων της περιοχής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Τα περισσότερα κατάγματα του μηριαίου οστού απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση, συνήθως τις πρώτες 48 ώρες από τον τραυματισμό, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει και συντηρητική αντιμετώπιση – εξαρτάται από τον τύπο του τραυματισμού, την ηλικία και τη γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενούς. Βέβαια, η χειρουργική θεραπεία είναι θεραπεία εκλογής διότι μειώνεται ο κίνδυνος μετατραυματικής οστεονέκρωσης, ενώ, και αυτό είναι σημαντικό ιδίως σε ασθενής μεγάλης ηλικίας, υπάρχει πιο γρήγορη κινητοποίηση.
Ανάλογα με τη θέση και τον τύπο του κατάγματος γίνεται οστεοσύνθεση με πλάκα και βίδες ή ενδομυελική ήλωση ή ακόμα και εξωτερική οστεοσύνθεση σε περιπτώσεις πολυτραυματιών. Για τα ισχία των ηλικιωμένων προτιμάται η ημιαρθροπλαστική (πρόσθεση μόνο της μηριαίας κεφαλής) ή η ολική αρθροπλαστική (πρόσθεση μηριαίας κεφαλής και κοτύλης). 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Με την πρόοδο στις χειρουργικές τεχνικές και την εξέλιξη των υλικών που χρησιμοποιούνται οι ασθενείς δεν καθηλώνονται για μήνες, όπως συνέβαινε παλαιότερα, μέχρι να γίνει η πόρωση, εξέλιξη που έχει μειώσει τα ποσοστά των επιπλοκών που πολλές φορές αποδεικνύονταν μοιραίες, όπως είναι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. Αντίθετα, πλέον οι ορθοπεδικοί ενθαρρύνουν την άμεση κινητοποίηση.
Μετεγχειρητικά απαιτείται η χρήση περιπατητή τύπου «Π» για 4-8 εβδομάδες – ο χρόνος σχετίζεται με τον τύπο της επέμβασης και φυσικά με τον ίδιο τον ασθενή. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες κυμαίνεται από τους τρεις έως και τους πέντε μήνες.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.