Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΤΕΝΟΝΤΑΣ ΤΕΤΡΑΚΕΦΑΛΟΥ;
Η ηλικία αλλά και το επίπεδο δραστηριοτήτων ενός ασθενούς με ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη από τον ορθοπεδικό όχι μόνο για το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί (συντηρητική ή χειρουργική), αλλά ακόμα και για το είδος του αυτομοσχεύματος που θα επιλεγεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελείται από δύο ανατομικές δεσμίδες, την πρόσθια-έσω και την οπίσθια-έξω, οι οποίες λειτουργούν ξεχωριστά όταν κινείται το γόνατο. Από το τέλος της δεκαετίας του 1990 ως πηγή μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή προκρίνεται ο τένοντας του τετρακέφαλου για την ανασύνθεση και των δύο δεσμίδων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ;
Παρ’ όλο που πολλοί χειρουργοί γόνατος τον επιλέγουν εντούτοις, όπως σημειώνεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Arthroscopy Techniques το 2014, δεν έχει ακόμα κερδίσει την καθολική αποδοχή αν και πρόκειται για ένα ευπροσάρμοστο μόσχευμα με μεγάλη αντοχή, το οποίο μπορεί να έχει μήκος, πλάτος και πάχος ανάλογο με τις ανάγκες του ασθενούς (και άρα να δημιουργήσει και τένοντα δύο δεσμίδων), και επιπλέον μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς οστέινο τεμάχιο από την επιγονατίδα.

Στην ίδια μελέτη υπογραμμίζεται ότι ο λόγος που δεν προτιμάται είναι και γιατί η λήψη του μοσχεύματος γίνεται με ανοιχτή τεχνική που απαιτεί επιμήκη τομή 6-8 εκ. η οποία συχνά αφήνει μεγάλες μετεγχειρητικές ουλές, και επιπλέον αυξάνει το χρόνο του χειρουργείου ενώ δεν δίνει το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης του οστού σε οστό τόσο στην κνήμη όσο και μηριαίο οστό. Ωστόσο πλέον υπάρχουν και νέες, ελάχιστα παρεμβατικές προσεγγίσεις ώστε το μόσχευμα από τον τετρακέφαλο να χρησιμοποιείται και χωρίς οστέινο τεμάχιο και να λαμβάνεται από τομή που δεν ξεπερνά τα 2,5-3 εκατοστά.

Ακόμα μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο Musculoskeletal Disorders βασίστηκε στα πολύ καλά μετεγχειρητικά αποτελέσματα ειδικά σε αθλητές του τζούντο, της πάλης και του ποδοσφαίρου, αλλά και σε ασθενείς με ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου γόνατος, για τους οποίους προτιμήθηκε το συγκεκριμένο μόσχευμα μαζί με οστέινο μπλοκ 2 εκατοστών.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Όπως σε όλες τις συνδεσμοπλαστικές του πρόσθιου χιαστού, η περίοδος επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες εξαρτάται από το πράσινο φως του ορθοπεδικού προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το μόσχευμα, αλλά συνήθως κυμαίνεται από 6 έως 9 μήνες.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.