Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ SLAP;
Ένας σοβαρός τραυματισμός στην γληνοβραχιόνια άρθρωση του ώμου, ο οποίος μπορεί και να μην διαγνωστεί άμεσα, συμβαίνει όταν υπάρχει ρήξη του επιχείλιου χόνδρου, του ινοχόνδρινου δακτυλίου που περιβάλλει το οστούν της ωμογλήνης και αυξάνει το βάθος της. Από τους συνηθέστερους τύπους ρήξης είναι οι βλάβες SLAP (Superior Labrum Anterior to Posterior) – όπως δείχνει και το ακρωνύμιο, αφορούν το ανώτερο τμήμα του επιχείλιου χόνδρου, εκεί όπου εκφύεται ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου και σχηματίζεται ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο ανατομικό σύμπλεγμα.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Εκτός από τις ρήξεις λόγω εκφύλισης που παρατηρούνται σε ηλικιωμένους ασθενείς, οι βλάβες SLAP αφορούν κυρίως όσους αθλούνται, και ειδικότερα τους αθλητές ρίψεων. Το πιο πιθανό είναι οι βλάβες SLAP να συνοδεύονται και από άλλους τραυματισμούς, όπως ρήξη στροφικού πετάλου, γεγονός που καθιστά σχετικά δύσκολη την ακριβή διάγνωση, παρά το γεγονός ότι ο ορθοπεδικός έχει πάρει λεπτομερές ιστορικό και έχει κάνει σωστή κλινική εξέταση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
Ακόμα και μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να μην δείξει τις βλάβες SLAP· εάν τα συμπτώματα επιμένουν τότε γίνεται μαγνητική αρθρογραφία. Η βέβαιη διάγνωση, πάντως, γίνεται μόνο με αρθροσκόπηση του ώμου, κατά την οποία διορθώνεται και η βλάβη με ειδική χειρουργική τεχνική και συνήθως χρήση βιοαπορροφήσιμων αγκυρών.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ;
Η χειρουργική αντιμετώπιση, ανάλογα με το βαθμό της ρήξης, μπορεί να είναι καθαρισμός της πάσχουσας περιοχής, ή και καθήλωση του επιχείλιου χόνδρου ο οποίος συμπιέζεται στο χείλος της ωμολήνης ώστε να μπει στη θέση του και να επουλωθεί στο οστό. Υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών, όμως, στους οποίους το άνω τμήμα του επιχείλιου χόνδρου έχει σκιστεί με περίπλοκο τρόπο, ή η ρήξη έχει επεκταθεί μέσα στον τένοντα του δικεφάλου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει επιδιόρθωση.

Κατά κανόνα σε όσους είναι άνω των 30 επιλέγεται η τενοντοτομή ή τενοντόδεση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου – ο συγκεκριμένος τένοντας συμμετέχει στη σταθεροποίηση του ώμου μόνο σε πολύ απότομες κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι με την επέμβαση δεν χάνεται η λειτουργικότητα της άρθρωσης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Μετεγχειρητικά το χέρι μπαίνει σε νάρθηκα για περίπου 4 εβδομάδες. Η φυσικοθεραπεία πρέπει να ξεκινήσει μόλις συμπληρωθεί η πρώτη εβδομάδα μετά το χειρουργείο προκειμένου να αποφευχθούν η ουλοποίηση και η αγκύλωση. Το πράσινο φως για να μπορέσει ο ασθενής να σηκώσει μόνος του το χέρι δίνεται μετά τις 4 εβδομάδες, ενώ η ενδυνάμωση του στροφικού πετάλου ξεκινά στις 8 εβδομάδες. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται περίπου στους 4 μήνες.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.