Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΗΞΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ;
Ο έσω και ο έξω μηνίσκος, στην έσω και έξω μεριά του γόνατος αντίστοιχα, έχουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία της άρθρωσης. Η ρήξη μηνίσκου, δηλαδή η λύση της συνέχειάς του, μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή να είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής γήρανσης.

Μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πάνω από 1 εκατ. αρθροσκοπικές επεμβάσεις μηνίσκου, μιας και συν τοις άλλοις πρόκειται για έναν από τους πιο κοινούς τραυματισμούς, ειδικά σε όσους αθλούνται και είναι σε νεαρή ή μέση ηλικία. Άλλωστε η φτωχή αιμάτωσή του τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο και του στερεί τη δυνατότητα της αυτόματης επούλωσης.

ΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Σε περιπτώσεις που υπάρχει οξεία βλάβη η οποία συνοδεύεται τόσο από ύδραρθρο (πρήξιμο στην άρθρωση) όσο και από έντονα συμπτώματα (ο μηνίσκος ίσως μπλοκάρει το γόνατο, και συνυπάρχουν άλλες συνδεσμικές κακώσεις, όπως ρήξη πρόσθιου χιαστού), τότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας στους οποίους η ρήξη είναι εκφυλιστική, σε σύνθετες περιπτώσεις, ή και σε ρήξεις που είναι στην επονομαζόμενη λευκή ζώνη (εκεί που δεν υπάρχει καθόλου αιμάτωση), οι χειρουργοί δεν προχωρούν σε συρραφή αλλά κάνουν αφαίρεση του τμήματος που έχει αποσπαστεί.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΡΙΚΗ ΜΗΝΙΣΚΕΚΤΟΜΗ;
Στη μερική μηνισκεκτομή στόχος είναι να αφαιρεθεί όσο το δυνατό μικρότερο τμήμα του μηνίσκου (“less is best”), ώστε η άρθρωση να διατηρήσει αρκετό από το φυσικό «αμορτισέρ» της – οι μηνίσκοι έχουν την ικανότητα να απορροφούν τους κραδασμούς και να προστατεύουν τους αρθρικούς χόνδρους από την τριβή, και ταυτόχρονα ομαλοποιούν την κίνηση και κατανέμουν ισότιμα τα φορτία. Παράλληλα ο χειρουργός χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία θα λειάνει τα τραυματικά χείλη του υπόλοιπου μηνίσκου ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο μέλλον.

Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά: μέσω μιας μικρής τομής εισάγεται κάμερα που θα δώσει στον χειρουργό την πλήρη εικόνα της άρθρωσης, ενώ από άλλες, εξίσου μικρές τομές, θα βάλει τα χειρουργικά εργαλεία. Η σύγχρονη χειρουργική έχει πλέον «εγκαταλείψει» την ολική μηνισκεκτομή, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι ένα γόνατο χωρίς καθόλου μηνίσκο έχει 1.500% σχετικό κίνδυνο να εμφανίσει οστεοαρθρίτιδα μέσα σε 20 χρόνια.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Το πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης διαμορφώνεται ανάλογα με το ποιος μηνίσκος (έσω ή έξω) είχε τη βλάβη, με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς, και ανάλογα με την προεγχειρητική κατάσταση του γόνατος. Αμέσως μετά το χειρουργείο ξεκινούν φυσικοθεραπείες για την ανάκτηση του εύρους της κίνησης. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του έπειτα από μία εβδομάδα, και σε αθλητικές δραστηριότητες έπειτα από 3-4 εβδομάδες.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.