Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ;
Το εξάρθρημα της επιγονατίδας είναι ανάμεσα στα πιο συχνά στο ανθρώπινο σώμα. Συμβαίνει συνήθως σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες μετά από τραυματισμό επαφής ή ακόμα και χωρίς επαφή. Το εξάρθρημα της επιγονατίδας συμβαίνει συχνότερα με το γονατό κοντά στην πλήρη έκταση. Σχεδόν πάντα η επιγονατίδα εξαρθρώνεται προς την εξωτερική πλευρά του γόνατος. Η επαναφορά της επιγονατίδας στη θέση της πραγματοποιείται συνήθως εύκολα με την πλήρη έκταση του γόνατος και σπρώχνοντας ήπια της επιγονατίδα προς τα έσω. Έτσι η επιγονατίδα, που πρέπει να είναι επικεντρωμένη στην τροχιλία του μηριαίου, ξαναποκτά τη φυσιολογική της θέση.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ;
Η πρώτη φορά που συμβαίνει το εξάρθρημα απαιτεί την εκτίμηση από εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό Αθλητικών Κακώσεων. Η σωστή και πλήρης εκτίμηση περιλαμβάνει τη λήψη πλήρους ιστορικού (μηχανισμός κάκωσης κλπ.), ειδικές ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία και ίσως και αξονική τομογραφία. Η νόσος αρχικά αντιμετωπίζεται συντηρητικά, εφόσον η «γεωμετρία» και η εμβιομηχανική λειτουργία της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης είναι σωστή και δεν υπάρχει αποσπαστικό ενδαρθρικό κάταγμα χόνδρου από την επιγονατίδα ή τον έξω μηριαίο κόνδυλο.
Αν η εμβιομηχανική της άρθρωσης δεν είναι φυσιολογική, ο ασθενής θεωρείται σχεδόν βέβαιο οτι θα ξαναεξαρθρώσει την επιγονατίδα του και συνήθως πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός πρέπει να αναγνωρίσει σωστά το αίτιο και την πλήρη παθολογία της νόσου, ωστέ να επιλέξει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας ανά ασθενή! Τα αίτια του υποτροπιάζοντος εξαρθρήματος της επιγονατίδας είναι πολλαπλά και μπορεί να είναι μεταξύ άλλων: υψηλή επιγονατίδα, σφιχτοί έξω καθεκτικοί σύνδεσμοι, ρήξη έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου (MPFL), δυσπλασία τροχιλίας (B, C και D κατά Dejour είναι οι τύποι που οδηγούνται στο χειρουργείο), δυσπλαστική επιγονατίδα, πρόσθια κλίση αυχένα του ισχίου, έξω στροφή της κνήμης, βλαισοπλατυποδία, αυξημένη γωνία Q, βλαισά γόνατα κλπ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΛΙΑΣ
Μια περιοχή του γόνατος για την οποία δεν γίνεται μεγάλη συζήτηση συχνά είναι η τροχιλία. Αυτή είναι η άκρη του μηριαίου οστού, ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα. Η περιοχή αυτή καλύπτεται πλήρως από χόνδρο και έχει τη μορφή «καρίνας», ώστε να εναρμονίζεται πλήρως με την αντίστοιχη επιγονατίδα, η οποία «γλυστράει» πάνω της. Η τροχιλία έχει το εξωτερικό της τοίχωμα ψηλότερο και μεγαλύτερο από το εσωτερικό, με αναλογία 2/3 προς 1/3. Έτσι, η επιγονατίδα μπορεί να κινείται χωρίς «κόπο» ανάμεσα στα τοιχώματα της τροχιλίας, τα οποία και την κρατούν επικεντρωμένη. Όταν η τροχιλία είναι δυσπλαστική, η επιγονατίδα δεν μπορεί να επικεντρωθεί και ωθείται εκτός της τροχιλίας. Τότε είναι που συμβαίνει το εξάρθρημα επιγονατίδας! Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή πάθηση, αφού η επιγονατίδα είναι το οστούν που φροντίζει για τη μεταβίβαση και πολλαπλασιασμό των δυνάμεων του τετρακεφάλου προς την κνήμη. Θεωρείται από πολλούς το πιο σημαντικό οστούν για τη σωστή λειτουργία του γόνατος! Δυσπλασία τροχιλίας χαρακτηρίζεται όταν η τροχιλία είναι πιο αβαθής, όταν είναι ευθεία ή όταν έχει σχήμα ανάστροφης «καρίνας». Ο Dejour πρώτος ταξινόμησε τη δυσπλασία της τροχιλίας σε τέσσερις βαθμούς (A, B, C και D).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΛΙΑΣ

  • Πόνος στο γόνατο και την επιγονατίδα
  • Υψηλά ποσοστά εξαρθρήματος επιγονατίδας και υποτροπιάζουσας αστάθειας

ΤΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ;
Ο εξειδικευμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθλητικών Κκαώσεων θα πρέπει να πάρει ένα σωστό και πλήρες ιστορικό και να ζητήσει ειδικές ακτινογραφίες, μαγνητική και συνήθως και αξονική τομογραφία. Η εκτίμηση και η ταξινόμηση της δυσπλασίας της τροχιλίας γίνεται από όλες τις παραπάνω εξετάσεις και μπορεί να είναι A, B, C, D (βλ. Φωτογραφία 1). 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΙΛΙΑΣ
Η θεραπεία της δυσπλασίας της τροχιλίας είναι συνήθως χειρουργική και αποκαλείται τροχιλιοπλαστική! Ο έμπειρος και εξειδικευμένος ορθοπεδικός θα αποκαταστήσει τη φυσιολογική ανατομία της τροχιλίας, ώστε η επιγονατίδα να μπορεί να «γλυστράει» σωστά κατά την κάμψη του γόνατος. Έτσι, με την τροχιλιοπλαστική αποκαθίσταται η σωστή εμβιομηχανική του γόνατος και η πιθανότητα υποτροπής του εξαρθρήματος της επιγονατίδας πέφτει από 70% στο 1%! Ταυτόχρονα με την τροχιλιοπλαστική είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν κι άλλες επεμβάσεις, όπως επιμήκυνση του έξω καθεκτικού συνδέσμου (lateral release), μεταφορά κνημιαίου κυρτώματος ή/και ανακατασκευή του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου (mpfl). Γίνεται λοιπόν κατανοητό οτι κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και καθένας απαιτεί προσοχή και εξατομικευμένη αντιμετώπιση από τον ειδικό Ορθοπεδικό-Αθλητίατρο.

 

Εικ.1 Ταξινόμηση της Δυσπλασίας της Τροχιλίας κατά Dejour


Εικ.2 Προεγχειρητική Αξονική Τομογραφία – Δυσπλασία Τροχιλίας C, κατά Dejour

 

Εικ.3 Άμεσα μετεγχειρητική Αξονική Τομογραφία Τροχιλιοπλαστικής – Πλήρης αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας της τροχιλίας.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.