Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Δύο ορθοπεδικοί χειρουργοί, οι οποίοι τον 19ο αιώνα μελέτησαν τα κατάγματα του περιφερειακού άκρου της κερκίδας ,«δανείζουν» τα ονόματά τους στα πιο συχνά κατάγματα του καρπού. Ο Abraham Colles το 1814 περιέγραψε αυτό που σήμερα ονομάζουμε κάταγμα Colles, και ο Robert William Smith το 1847 περιέγραψε αυτό που σήμερα ονομάζουμε κάταγμα Smith. Αν και οι δύο τύποι καταγμάτων περιγράφουν τη λύση της συνέχειας του μεγαλύτερου από τα δύο οστά του αντιβραχίου, της κερκίδας, στο σημείο που αρθρώνεται με τον καρπό (κάτω πέρας), εντούτοις ο μηχανισμός κάκωσης είναι διαφορετικός.

Το τύπου Colles κάταγμα συνήθως συμβαίνει έπειτα από πτώση στην παλάμη με το χέρι τεντωμένο. Χαρακτηριστικό του είναι ότι το παραμορφωμένο άκρο παίρνει το σχήμα πιρουνιού (ραχιαία περεκτόπιση του περιφερικού τμήματος). Αντίθετα, το τύπου Smith κάταγμα συνήθως συμβαίνει όταν η πτώση γίνεται στην παλάμη την ώρα που ο καρπός είναι λυγισμένος προς τα μέσα (παλαμιαία περεκτόπιση του περιφερικού τμήματος).

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Τα κατάγματα του κάτω πέρατος κερκίδας είναι τα συχνότερα, και κατανέμονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες: σε νεότερους ασθενείς είναι αποτέλεσμα τραυματισμών υψηλής ενέργειας (π.χ. τροχαία ή πτώσεις από ύψος), ενώ σε ασθενείς άνω των 45 είναι αποτέλεσμα τραυματισμών χαμηλής βίας. Στη δεύτερη περίπτωση συνυπάρχει κάποιου βαθμού οστεοπόρωση, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να δείχνουν ότι πιο ευάλωτος είναι ο γυναικείος πληθυσμός.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Κοινά συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος στον καρπό, η αδυναμία κίνησης της πηχεοκαρπικής άρθρωσης, το πρήξιμο, η εκχύμωση και η παραμόρφωση. Οι απλές ακτινογραφίες θα επιβεβαιώσουν τη διάγνωση. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να γίνει ενδελεχής κλινική εξέταση από ορθοπεδικό που γνωρίζει πολύ καλά τη φυσιολογία και την ανατομία του καρπού, καθώς εκτός από το κάταγμα μπορεί να συνυπάρχει τραυματισμός των κερκιδοκαρπικών και µεσοκαρπικών συνδέσμων, ή των συνδέσμων της περιφερικής κερκιδωλενικής άρθρωσης. Συνεπώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί αστάθεια στον καρπό, παρά το γεγονός ότι οι ακτινογραφίες μπορεί να δείχνουν φυσιολογικές.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Αρχικά ο ορθοπεδικός θα προσπαθήσει να κάνει κλειστή ανάταξη του κατάγματος (επαναφορά στη φυσιολογική θέση). Από εκεί και πέρα το είδος της θεραπείας που θα επιλεγεί (συντηρητική ή χειρουργική) εξαρτάται από τη μορφή, την παρεκτόπιση και το βαθμός συντριβής. Όσο πιο σταθερό είναι ένα κάταγμα, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμείνει στη θέση του μετά την τοποθέτηση του γύψου. Συχνά όμως, και παρά το γύψο, τα κατάγματα παρεκτοπίζονται και απαιτείται νέα ανάταξη, γι’ αυτό και είναι απαραίτητος ο ακτινολογικός επανέλεγχος στις 10 περίπου ημέρες μετά τον τραυματισμό.

Στα περισσότερα κατάγματα τύπου Colles το χέρι ακινητοποιείται για 30-40 ημέρες, ενώ στα κατάγματα τύπου Smith για 5-6 εβδομάδες. Εντούτοις, και στις δύο περιπτώσεις εάν υπάρχει μεγάλη παρεκτόπιση, ή και συντριβή του οστού, απαιτείται ανοιχτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση. Έτσι, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου η κερκίδα μπαίνει στην αρχική της θέση και συγκρατείται σε αυτή με μεταλλικές καρφίδες, ή με πλάκες και βίδες, ή με ένα εξωτερικό μεταλλικό πλαίσιο, ή με έναν συνδυασμό των παραπάνω, ανάλογα πάντα με το είδος του κατάγματος.

Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η άμεση κινητοποίηση της πηχεοκαρπικής άρθρωσης και η απόλυτη σταθερότητα στο σημείο του τραυματισμού, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη πώρωση και την ελεύθερη χρήση του χεριού λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας η δυσκαμψία στον καρπό είναι κοινή σε σχεδόν όλους τους ασθενείς, και συνεπώς στην πρώτη φάση των κινησιοθεραπειών στόχος είναι η διατήρηση του εύρους τροχιάς και δύναμης του καρπού, της άκρας χείρας και του αγκώνα. Οι περισσότεροι είναι σε θέση να κάνουν ελαφριές δραστηριότητες (π.χ. κολύμπι) σε 1-2 μήνες από την αφαίρεση του γύψου ή μετά την επέμβαση. Για την πλήρη επιστροφή σε έντονες δραστηριότητες απαιτούνται 3-6 μήνες μετά τον τραυματισμό.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.