Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗΝΙΣΚΟΙ;
Στη «σοφά» δομημένη άρθρωση του γόνατος δύο ημισεληνοειδείς δομές κολλαγόνου παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα του γόνατος και συμβάλλοντας στην κατανομή των φορτίων και στην εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών. Οι μηνίσκοι (ο έσω και ο έξω στην αντίστοιχη πλευρά του γόνατος), τα φυσικά αυτά αμορτισέρ, είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς: Η λύση της συνέχειάς τους είναι κοινή σε αθλητές νεαρής ή μέσης ηλικίας, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι αποτέλεσμα της φυσιολογικής φθοράς της άρθρωσης.

Για να αγκιστρωθεί πάνω στην κνήμη ο μηνίσκος χρησιμοποιεί δύο «ρίζες», μία στο πρόσθιο και μία στο οπίσθιο μέρος. Σύγχρονες μελέτες αναφέρουν ότι η ρήξη αυτών των ριζών –έστω και αν δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο κοινών τραυματισμών–, συνδέεται με τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού, ιδιαίτερα αν πρόκειται για αθλητικό τραυματισμό ή οφείλεται σε πτώση. Στους δε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ RAMP LESION;
Μελετητές τονίζουν ότι στο παρελθόν ήταν μια παραγνωρισμένη βλάβη (ramp lesion στη διεθνή βιβλιογραφία), κυρίως διότι βρίσκεται στην περιφερική ζώνη και συχνά δεν αποτυπώνεται στη μαγνητική τομογραφία –λόγω και της θέσης που βρίσκεται το γόνατο - πλήρης έκταση – κατά τη διενέργεια της μαγνητικής τομογραφίας. Συνήθως οι ramp lesions είναι ευρήματα της αρθροσκοπικής επέμβασης στο γόνατο. Παρόλα αυτά οι ίδιες μελέτες υπογραμμίζουν ότι όταν η ρίζα του μηνίσκου σκιστεί τότε η ανατομική δομή παύει να είναι λειτουργική.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Στόχος του χειρουργού είναι να επαναφέρει τη ρίζα του μηνίσκου στην ανατομική της θέση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση, δύσκολη τεχνικά. Αρθροσκοπικά γίνεται η τοποθέτηση ραμμάτων γύρω από τη ρίζα του μηνίσκου και στη συνέχεια με ράμματα καθηλώνεται πάνω στην κνήμη. Εάν πρόκειται για αθλητικό τραυματισμό οι μελέτες συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνει χειρουργική διόρθωση της βλάβης – τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων ποικίλουν ανάλογα με τη μελέτη, ωστόσο είναι κοινά παραδεκτό ότι συνδέονται και με παράγοντες όπως η σωστή και πλήρης μετεγχειρητική αποκατάσταση, ο χρόνος επανόδου στις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και την εμπειρία και τεχνική του χειρουργού. Μετεγχειρητικά ακολουθείται το ίδιο πρόγραμμα αποκατάστασης όπως και μετά τη συρραφή μηνίσκου.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;
Σε περιπτώσεις εκφυλισμού των μηνίσκων λόγω της μέτριας ή σοβαρής οστεοαρθρίτιδας συνήθως δεν επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση αλλά η συντηρητική, μιας και θεωρείται ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και άλλες ρήξεις στο ίδιο σημείο. Για τα «σκισίματα» στη ρίζα του μηνίσκου σε ένα αρθριτικό γόνατο προτείνεται ανάπαυση, πατερίτσες για την αποφόρτιση της άρθρωσης και φυσικοθεραπεία.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.