Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΗΣ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ;
Ο πόνος στον ώμο είναι το τρίτο πιο κοινό μυοσκελετικό πρόβλημα που καλούνται να διερευνήσουν οι γιατροί που εργάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπως δείχνουν και μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες. Συνήθως «υπεύθυνη» είναι η ακρωμιοκλειδική άρθρωση, το σημείο δηλαδή που το έξω όριο της κλείδας αρθρώνεται με το ακρώμιο, το οποίο αποτελεί τμήμα του οστού της ωμοπλάτης. Μεταξύ των δύο οστών βρίσκεται ένας ινοχόνδρινος ιστός, που λειτουργεί όπως ο μηνίσκος στο γόνατο μιας και απορροφά τους κραδασμούς και κατανέμει τα φορτία.

Η λειτουργία της άρθρωσης ως «αμορτισέρ» του χεριού, και το γεγονός ότι βρίσκεται συνέχεια υπό πίεση ακόμα και όταν ο ώμος είναι ακίνητος, την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε τραυματισμούς. Οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τους ορθοπεδικούς θεωρώντας ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον ώμο τους, μια κοινή «παρεξήγηση» εξαιτίας της γειτνίασης των δύο αρθρώσεων. Το πιο πιθανό, όμως, όπως δείχνουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία, είναι να υποφέρουν από αρθρίτιδα στην ακρωμιοκλειδική – μελέτη του 2008 που δημοσιεύτηκε στο Current Reviews in Musculoskeletal Medicine σημειώνει ότι η αξιολόγηση μαγνητικών τομογραφιών ασυμπτωματικών ασθενών από τον γενικό πληθυσμό έδειξε ότι η οστεοαρθρίτιδα ήταν μεταξύ 48% και 82%.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Η αρθρίτιδα σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος είναι το αποτέλεσμα της βλάβης και της σταδιακής καταστροφής του χόνδρου, κάτι που σημαίνει ότι οι αρθρικές επιφάνειες αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους. Στην ακρωμιοκλειδική οδηγεί και σε στένωση του μεσάρθριου διαστήματος μεταξύ κλείδας και ακρωμίου. Έτσι, αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους τένοντες του στροφικού πετάλου και ο ασθενής είναι «υποψήφιος» και για σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής.

Σε ανθρώπους άνω των 50 η φθορά του χόνδρου οφείλεται στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συχνό εύρημα σε όσους κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία και σε όσους αθλούνται. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις (όπως η άρση βαρών ή οι ρίψεις) φθείρουν το χόνδρο και ευνοούν την ανάπτυξη οστεόφυτων – σε αυτές τις περιπτώσεις καταπόνησης η ηλικία δεν παίζει ρόλο, και η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε νέους αθλητές. Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό που προκαλεί αστάθεια λόγω ρήξης των συνδέσμων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος πάνω από τον ώμο, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων, όταν δηλαδή ο ασθενής προσπαθεί να φέρει το χέρι πάνω από το επίπεδο του ώμου ή προς την αντίθετη πλευρά του σώματός του, είτε όταν προσπαθεί να σηκώσει κάτι βαρύ. Πολύ συχνά υπάρχει ευαισθησία κατά την πίεση της άρθρωσης, και όταν κάποιος ξαπλώνει στο πλάι πάνω στον πάσχοντα ώμο.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού. Η άρθρωση είναι συχνά διογκωμένη, ενώ σε περιπτώσεις που υπάρχει παλαιότερη συνδεσμική βλάβη μπορεί να συνυπάρχει αυξημένη προσθιοπίσθια μετατόπιση της κλείδας. Ο ακτινολογικός έλεγχος θα βοηθήσει τον ορθοπεδικό να δει εάν υπάρχουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις (όπως οστεόφυτα), και εάν υπάρχει στένωση του αρθρικού διαστήματος. Εάν η βλάβη στους συνδέσμους είναι χρόνια μπορεί να διαπιστωθεί η μετατόπιση προς τα πάνω του περιφερειακού άκρου της κλείδας. Η, δε, μαγνητική τομογραφία θα δείξει τα σημεία της φλεγμονής, του υγρού αλλά και την κατάσταση των μαλακών μορίων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ;
Σε πρώτο στάδιο η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι συντηρητική. Ο γιατρός συστήνει ξεκούραση, αποφόρτιση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης και τροποποίηση του προγράμματος του ασθενούς. Η φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη θα προσφέρει και ανακούφιση από τον πόνο, ενώ είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και φυσικοθεραπεία στο πλαίσιο της πλήρους αποθεραπείας ώστε να ενδυναμωθούν οι μύες που περιβάλλουν τον ώμο.

Εάν, όμως, τα συμπτώματα επιμένουν σε τέτοιο βαθμό που να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς, ή εάν πρόκειται για επαγγελματία αθλητή που χρειάζεται άμεση επιστροφή στην ενεργό δράση, τότε προτείνεται η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος. Η επέμβαση γίνεται αποκλειστικά αρθροσκοπικά, με μικρές τομές και τη χρήση κάμερας. Ο χειρουργός θα κάνει εκτομή περίπου 5 χιλ. από το περιφερειακό άκρο της κλείδας και θα αφαιρέσει τα οστεόφυτα. Στόχος του είναι να αυξήσει το χώρο στην άρθρωση, κάτι που θα φέρει να ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μετεγχειρητικά το χέρι τοποθετείται σε ανάρτηση για μία εβδομάδα. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ξεκινά από τη δεύτερη εβδομάδα με στόχο να υπάρξει ανάκτηση του εύρους της κίνησης και μυϊκή ενδυνάμωση, και ολοκληρώνεται έπειτα από περίπου τρεις εβδομάδες.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.