Scroll Top

Κάκωση οπίσθιας-έξω γωνίας

ΜΕΘΟΔΟ SUPERPATH

Κάκωση οπίσθιας-έξω γωνίας

Χειρουργική αποκατάσταση μετά από ρήξη έξω πλάγιου συνδέσμου/οπίσθιας-έξω γωνίας γόνατος

Ο τραυματισμός αυτός οφείλεται σε μεγάλη δύναμη που ασκείται στην εσωτερική επιφάνεια του γόνατος που βρίσκεται σε έκταση ή ελαφριά κάμψη, με αποτέλεσμα την προσαγωγή της κνήμης σε σχέση προς το μηρό. Είναι πολύ συχνός στους ποδοσφαιριστές και μετά από τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις από σχετικά μεγάλο ύψος.

Είναι πολύ πιθανό η ρήξη του έξω πλάγιου συνδέσμου να συνοδεύεται από κάκωση του κοινού περονιαίου νεύρου, ή να οδηγήσει σε ρήξη πρόσθιου ή και του οπίσθιου χιαστού, καθώς και της οπίσθιας έξω γωνίας του γόνατος. Η κάκωση ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αν υπάρχει διάταση ή ρήξη ελάχιστων ινών, ή αν είναι μερική ή ολική. Ο πόνος εντοπίζεται στην έξω επιφάνεια της άρθρωσης, ή στην κατάφυση του συνδέσμου στην κεφαλή της περόνης, και επιδεινώνεται κατά την προσαγωγή της κνήμης. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν αστάθεια στο γόνατο (“Varus Thrust” βάδιση)

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη εκτενούς ιστορικού και με κλινική εξέταση που περιλαμβάνει διάφορα τεστ τα οποία θα δείξουν αν η κάκωση του έξω πλαγίου είναι μεμονωμένη ή όχι. Μια μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση ενώ ο ακτινολογικός έλεγχος και ο έλεγχος με αξονική τομογραφία θα εντοπίσει αποσπασματικά κατάγματα.

Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική ειδικά  σε περιπτώσεις που η ρήξη είναι ολική και υπάρχουν συνοδές βλάβες (ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού), ή αν η αστάθεια είναι σημαντική. Σημαντικό είναι ο χειρουργός πάντα να εκτιμά το μορφότυπο του γόνατος, καθώς και την πιθανή ύπαρξη «varus thrust» κατά τη βάδιση.

Κύριος σκοπός του χειρουργού είναι η επιδιόρθωση και επανακαθήλωση κάθε ανατομικού στοιχείου στην αρχική του θέση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό –πράγμα που συνήθως συμβαίνει όταν ο τραυματισμός είναι χρόνιος, δηλαδή μεγαλύτερος του ενός μήνα- τότε ο χειρουργός θα προχωρήσει σε ανακατασκευή του έξω πλαγίου ή και όλης της οπίσθιας-έξω γωνίας με τενόντιο αυτομόσχευμα. Πολύ σημαντική είναι και η σειρά επιλογής των αυτομοσχευμάτων από τη μεριά του χειρουργού, καθώς αυτά τα γόνατα συνήθως χρειάζονται ταυτόχρονα πολλαπλές ανακατασκευές. Μετεγχειρητικά απαραίτητος είναι ο κηδεμόνας γόνατος και βέβαια γίνονται φυσικοθεραπείες για διατήρηση του εύρους κίνησης του γόνατος και ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφάλου, οπίσθιων μηριαίων και γαστροκνημίου. Τα τελευταία χρόνια σημαντικό έδαφος στις προτιμήσεις των χειρουργών έχει κερδίσει η ανακατασκευή κατά LaPrade της οπίσθιας-έξω γωνίας.