Αρχίζει το ισχίο σας να πονάει χωρίς κάποιο ιδιαίτερο τραυματισμό; Έχετε δυσκολίες στο να μπείτε στο αυτοκίνητο, να βγείτε από το μπάνιο ή να δέσετε τα κορδόνια σας; Γνωρίζετε ότι όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδια αρχόμενης ή και προχωρημένης οστεοαρθρίτιτδας; Διαβάστε παρακάτω και ενημερωθείτε.
Ο πόνος στο ισχίο είναι ένα συχνό σύμπτωμα και μπορεί να προκαλείται από πλήθος αιτίων. Η ακριβής εντόπιση του πόνου, οι χαρακτήρες του (νυχτερινός κλπ.) καθώς και η αντανάκλασή του (πχ. στο γόνατο) μπορούν να αποτελούν σημαντικές πληροφορίες για το ακριβές αίτιο του πόνου στο ισχίο. Προβλήματα του ίδιου του ισχίου (της άρθρωσης του ισχίου) συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα τον πόνο στην εσωτερική μεριά του ισχίου. Στην ίδια περιοχή –ιδιαίτερα σε νεότερους ασθενείς- πόνος μπορεί να προκαλείται και από τενοντίτιδες προσαγωγών, κήλη των αθλητών («σύνδρομο κοιλιακών-προσαγωγών»), ηβική συμφυσίτιδα κ.α. Πόνος στην εξωτερική μεριά του ισχίου συχνότερα σχετίζεται με μυϊκά ή συνδεσμικά προβλήματα ή προβλήματα της μέσης (οσφυϊκή μοίρα κυρίως, που προκαλεί αναφερόμενο πόνου).
Συχνότερο αίτιο σε μεγάλους ανθρώπους του πόνου στο ισχίο είναι η αρθρίτιδα. Στην κατηγορία της αρθρίτιδας, ως αίτιο πόνου στο ισχίο, πρέπει να συμπεριλάβουμε ακόμα και τη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα ή και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης, λόγω προηγούμενου τραυματισμού, πόνος στο ισχίο μπορεί να προκληθεί από ρήξη επιχειλίου χόνδρου, θλάση, θυλακίτιδα, σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας και βέβαια από λόγω κατάγματος του αυχένα του ισχίου. Ο αναφερόμενος πόνος μπορεί να προκαλείται , εκτός από ερεθισμένη ρίζα της οσφυϊκής μοίρας, και από ιερολαγονίτιδα ή ισχιαλγία. Σε μεγάλους ανθρώπους αίτιο πόνου στο ισχίο μπορεί να είναι βέβαια η οστεοπόρωση (ιδιαίτερα στις γυναίκες), καθώς και η οστεονέκρωση του ισχίου.
Ο ασθενής με πόνο στο ισχίο, εφόσον αναζητήσει τη βοήθεια του εξειδικευμένου ορθοπεδικού, πρέπει αρχικά να δώσει στο γιατρό ένα πλήρες ιστορικό. Στη συνέχεια ο γιατρός πρέπει να εξετάσει πλήρως τον ασθενή. Η εξέταση του ισχίου πρέπει πάντα να περιλαμβάνει τα γόνατα και την οσφυϊκή μοίρα, καθώς μερικές φορές προβλήματα από αυτές τις περιοχές δημιουργούν πόνο στο ισχίο. Στη συνέχεια και βέβαια ανάλογα την περίπτωση, ο ορθοπεδικός θα ζητήσει ακτινολογικό έλεγχο, αξονική ή και μαγνητική τομογραφία. Ο υπέρηχος είναι επίσης εξαιρετικά βοηθητικός σε κάποιες παθήσεις.
Πολλές φορές δεν κρίνεται απαραίτητο να επισκεφτεί ο ασθενής άμεσα γιατρό. Απλές γενικές οδηγίες μπορεί να οδηγήσουν στην εξάλειψη των συμπτωμάτων του πόνου στο ισχίο. Τέτοιες είναι:
- Ξεκούραση: Αποφυγή κούρασης και σκυψίματος. Επίσης αποφυγή του να κοιμάται ο ασθενής πάνω στη μεριά του ισχίου που πονάει.
- Απλά παυσίπονα: Η παρακεταμόλη για λίγες μέρες ίσως βοηθήσει. Αν ο πόνος επιμένει σίγουρα το αίτιο δεν είναι κάτι επιπόλαιο και θα χρειαστεί επίσκεψη σε ειδικό ορθοπεδικό.
- Παγοθεραπεία: Δυο – τρεις φορές τη μέρα από δέκα λεπτά τη φορά, η παγοθεραπεία (ειδική παγοκύστη τυλιγμένη με πετσέτα, ωστέ να μην ακουμπά απευθειάς στο δέρμα) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και επομένως στον πόνο.
Από την άλλη μεριά, ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό αν έπεσε και δεν μπορεί να ορθοστατήσει καθόλου ή έχει πλήρη αδυναμία να κουνήσει το πόδι του.
Σε γενικές γραμμές ο πόνος στο ισχίο έχει πάντα κάποιο αίτιο. Όσο το αίτιο αυτό μένει αδιάγνωστο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή του. Ανάλογα το αίτιο, ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός μπορεί να προτείνει ειδικό ασκησιολόγιο, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, αρθροσκόπηση ισχίου ή ακομά και αρθροπλαστική ισχίου. Μια επίσκεψη στον εξειδικευμένο ορθοπεδικό θα βοηθήσει να διαγνωστεί με ακρίβεια το πρόβλημά και τελικά στη μόνιμη απαλλαγή από αυτόν!
ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ SUPERPATH ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ (NAVI SUPERPATH)