ΜΕΘΟΔΟ SUPERPATH
Η καλή φυσική κατάσταση απαιτεί κυρίως καλή διατροφή, καλό τρόπο ζωής και σωματική άσκηση, και κατά συνέπεια βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και δύναμη.
Εξίσου σημαντικά είναι και τα διαλείμματα ανάμεσα σε ασκήσεις, καθώς συνεισφέρουν σε σωματική αλλά και ψυχική επαναφόρτιση. Ωστόσο, όσο παρατείνεται η χρονική διάρκεια των διαλειμμάτων αυτών, τόσο μπορεί να υπάρχει αντίκτυπο στην ίδια την φυσική κατάσταση. Υπάρχουν τρόποι, όμως, που καθιστούν την επαναφορά σε φόρμα πιο εύκολη.
Αρχικά, η τακτική άσκηση είναι ευεργετική καθώς ενισχύει την καρδιαγγειακή αντοχή, την δύναμη και βοηθά τον οργανισμό να μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς. Μέσω αυτής οι μύες συνηθίζουν την ανδρεναλίνη και τις ενδορφίνες που παράγονται κατά την διάρκειά της, με αποτέλεσμα κατά την διακοπή της το σώμα να μπαίνει σε διαδικασία αποβολής αυτών των μυών.
Καθοριστικό παράγοντα για το αντίκτυπο της αποχής από την γυμναστική αποτελεί η χρονική της διάρκεια. Λίγες μέρες αποχής μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές αλλαγές, μείωση του οξυγόνου και του όγκου πλάσματος στο αίμα, γρηγορότερους παλμούς και δυσχέρεια αναπνοής. Η αποχή τριών εβδομάδων μπορεί να προκαλέσει ελάττωση της ενέργειας που παράγεται στο μιτοχόνδριο και κατά συνέπεια της δύναμης, ενώ οι οκτώ εβδομάδες μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθος των μυών προκαλώντας πόνο.
Επιπροσθέτως, η ηλικία, ο τρόπος ζωής, η δίαιτα, η ήδη υπάρχουσα σωματική υγεία αλλά και γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην διευκόλυνση ή μη της επαναφοράς του οργανισμού σε καλή κατάσταση μετά από μεγάλο διάστημα αποχής από γυμναστική. Συγκεκριμένα, έρευνες αναφέρουν ότι η κατάσταση μεγαλύτερων ενηλίκων μπορεί να επιδεινωθεί έως και δύο φορές περισσότερο σε σχέση με άτομα ηλικίας 20 έως 30 ετών.
Παρ’ όλα αυτά, ενώ τα μεγάλα διαλείμματα ανάμεσα σε αθλητικές δραστηριότητες προκαλούν συρρίκνωση των μυών, οι ίδιοι διατηρούν «μνήμη». Η «μνήμη» αυτή δυναμώνει με καθημερινές σύντομες ασκήσεις συνεχώς αυξανόμενης έντασης, όπως η άρση βαρών, οι σκάλες, οι κοιλιακοί, αλλά και με συνδυασμό δραστηριοτήτων που εστιάζουν στην ισορροπία και την ενδυνάμωση. Έτσι, η επιστροφή στην γυμναστική γίνεται ομαλά καθώς βελτιώνεται ο όγκος αίματος, τα μιτοχόνδρια, το γλυκογόνο και η αντοχή.
Αυτές οι πρακτικές καθιστούν ευκολότερη την επαναφορά σε καλή φυσική κατάσταση μετά από αποχή γυμναστικής συγκριτικά με την προσπάθεια απόκτησής της εξαρχής. Μάλιστα, πολλοί αθλητές αγώνων εφαρμόζουν αυτές τις πρακτικές στις προπονήσεις τους . Επιπλέον, έρευνες υποστηρίζουν πως η φυσική κατάσταση μπορεί να επανέλθει σχεδόν πλήρως μέσα σε 10 έως 14 ημέρες. Επιπλέον, αναφέρεται πώς οι μεγαλύτεροι ενήλικες χρειάζονται άσκηση για λιγότερο από οκτώ εβδομάδες ώστε να επανέλθουν μετά από δώδεκα εβδομάδες αποχής, άρα αρκεί η άσκηση για 2/3 της διάρκειας της αποχής.
Εν κατακλείδι, η μεγάλης διάρκειας διακοπή της γυμναστικής μπορεί να αντιστρέψει τα ευεργετικά χαρακτηριστικά της, όπως η καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, η αντοχή και η δύναμη. Με καθημερινές ασκήσεις μικρής διάρκειας και συνεχόμενα αυξανόμενη ένταση, όμως, ο οργανισμός μπορεί να επανέλθει με ευχέρεια σε καλή φυσική κατάσταση σε μικρό χρονικό διάστημα!