Scroll Top

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο «ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ» ΩΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΣΧΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΜΟΣ»;

Παγωμένος ώμος είναι μια κατάσταση, κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή στο θύλακο της άρθρωσης του ώμου – για το λόγο αυτό έχει επικρατήσει πια ο σωστότερος όρος “συμφυτική θυλακίτιδα”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ρίκνωση του θυλάκου, ιδιαίτερα του μπροστινού τμήματος της άρθρωσης. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει συχνότερα στις γυναίκες και στις ηλίκίες μεταξύ 40-65. Η διάγνωση τίθεται κυρίως από την κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό, ενώ μπορεί να κριθεί απαραίτητη η ακτινογραφία και η μαγνητική τομογραφία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Η φλεγμονή που δημιουργείται προκαλεί πόνο και η ρίκνωση του θυλάκου προκαλεί δυσκαμψία. Η συμφυτική θυλακίτιδα μπορεί να διαρκέσει ως και 2 χρόνια. Τα συμπτώματα διακρίνονται σε τρεις φάσεις:

  • Στην πρώτη φάση ο πόνος είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα, ενώ η δυσκαμψία αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της. Οι ασθενείς παρατηρούν συνήθως την αδυναμία τους να φορέσουν μπουφάν και τον έντονο πόνο, ιδιαίτερα αν ξαπλώσουν πάνω στον ώμου που πάσχει.
  • Στη δεύτερη φάση ο πόνος αρχίζει να υποχωρεί, αλλά η δυσκαψία είναι πολύ έντονη. Οι ασθενείς δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν απλές, καθημερινές δραστηριότητες λόγω της δυσκαμψίας. 
  • Στην τρίτη φάση οι ασθενείς αρχίζουν να επανακτούν τη φυσιολογική λειτουργία του ώμου τους, ενώ ο πόνος σταδιακά εξαφανίεται και η δυσκαμψία εξαλείφεται.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ;

Το αίτιο της συμφυτικής θυλακίτιδας παραμένει άγνωστο. Αρκετά συχνά συμβαίνει μετά από ρήξεις στροφικού πετάλου, ενώ είναι πολύ συχνό σε διαβητικούς ασθενείς. Στους διαβητικούς παρατηρούνται πολύ σοβαρές συμφυτικές θυλακίτιδες, μπορεί πολύ συχνά να επηρεάζονται και οι δύο ώμοι, ακόμα και ταυτόχρονα. Σε αυτήν την κατηγορία ασθενών είναι πολύ συχνές και οι υποτροπές.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΥΤΙΚΗ ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ;

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αρχικά ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να ελέγξει τον πόνο. Στη συνέχεια και εφόσον ο πόνος επιμένει μια ενδαρθρική έγχυση κορτιζόνης –εφόσον το επιτρέπει η συνολική κατάσταση της υγείας του ασθενούς- και η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Εφόσον τα παραπάνω μέτρα δεν βοηθήσουν τον ασθενή, τότε η αρθροσκοπική χειρουργική θα δώσει τη λύση. Ο εξειδικευμένος χειρουργός θα αφαιρέσει το φλεγμονώδη, ρικνωμένο θύλακο έτσι ώστε η άρθρωση του ώμου να επανακτήσει το χαμένο εύρος κίνησής της. Σημαντικότατο κομμάτι της μετεγχειρητικής ανάρρωσης του ασθενούς είναι η σωστή φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση, ώστε ο ασθενής να μην υποτροπιάσει!

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ;

Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκοπική-χειρουργική επέμβαση μπορεί να διαρκέσει μέχρι 2-3 μήνες, ενώ η συμφυτική θυλακίτιδα μπορεί να κάνει να αυτοϊαθεί ως και 2-3 έτη! Προληπτικά μέτρα ή ασκήσεις δυστυχώς δεν υπάρχουν. Οι διαβητικοί πρέπει να φροντίζουν να κρατούν το σάκχαρο τους σε φυσιολογικές τιμές, ενώ οι ασθενείς που ακολουθούν φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι συνεπείς και να μην παραλείπουν συνεδρίες, καθώς έτσι μειώνουν την πιθανότητα υποτροπών.