Scroll Top

7 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ 3 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ

Σε λίγες μέρες χιλιάδες άνθρωποι από όλον τον πλανήτη καταφθάνουν στην Αθήνα για να τρέξουν στη μοναδική , γνήσια διαδρομή του Μαραθωνίου! Αν προτίθεσαι να τρέξεις στο Μαραθώνιο φέτος και ανησυχείς γι’αυτό το δύσκολο εγχείρημα, ηρέμησε. Είμαστε εδώ για να σε συμβουλεύσουμε τι να κάνεις τις ημέρες που μένουν μέχρι να δωθεί η έναρξη από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Στο παρακάτω κείμενο θα βρεις συμβουλές για παππούτσια, ενυδάτωση, προπόνηση κ.α. Και βέβαια αν νοιώθεις δέος για το μεγάλο αυτό εγχείρημα των 42.195 μέτρων υπάρχουν πάντα και οι επιλογές την ίδια μέρα των 5 και 10 χλμ. Ο Μαραθώνιος της Αθήνας και η 12η Νοεμβρίου συγκεκριμένα είναι μια γιορτή για την ευζωϊα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους μας!

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΣ ΚΑΤΩ

Η επιλογή των σωστών παππουτσιών και καλτσών είναι πολύ μεγάλης σημασίας για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς σου. Πρέπει να είναι ελαφριά, αλλά ταυτόχρονα να παρέχουν καλή στήριξη στην πτέρνα. Προτίμησε κάλτσες από φυσικά υλικά που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και ταυτόχρονα απορροφούν τον ιδρώτα του δέρματος τοπικά. Μια επίσκεψη από πριν στον ποδίατρο σου και η αγορά ειδικών πελμάτων μετά από στατικό και δυναμικό πελματογράφημα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για άνετο και ξεκούραστο τρέξιμο. Προσοχή όμως μην φορέσεις τους πάτους αυτούς λίγες μέρες μόνο πριν το μεγάλο αγώνα. Μπορεί να πονέσεις στην αρχή ή να χρειάζονται μικροδιορθώσεις, καθώς πάντα αυτοί οι πάτοι προσαρμόζονται απόλυτα στο δικό σου πόδι. Τα παππούτσια και τις κάλτσες που σκοπεύεις να φορέσεις στον αγώνα, φορεσέ τα σε προπόνηση τουλάχιστον 10 χλμ. ώστε να βεβαιωθείς οτι δεν θα καταλήξεις με φουσκάλες στον επίσημο αγώνα.

ΚΑΝΕ ΕΝΑΝ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟ

Ένας μήνας έμεινε και είναι μια καλή στιγμή να κάνεις έναν ημιμαραθώνιο για να τσεκάρεις την αντοχή και τη φυσική σου κατάσταση. Επίσης, κάτι τέτοιο θα σε βοηθήσει να πιστέψεις οτι μπορείς να τα καταφέρεις. Η πνευματική προετοιμασία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας εκείνη τη μέρα. Προσπάθησε να τρέξεις τον ημιμαραθώνιο λίγο πιο γρήγορα από το ρυθμό που στοχεύεις για το Μαραθώνιο. Χρησιμοποίησε και μερικούς φίλους για αυτό οι οποίοι μπορούν να σε «τραβήξουν» πιο γρήγορα στα τελευταία τέσσερα-πέντε χιλιόμετρα του ημιμαραθωνίου.

ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Αν είσαι αποφασισμένος να πας καλύτερα από πέρσι, προτίμησε να κάνεις ένα μαραθώνιο. «Ένα μήνα πριν το μεγάλο αγώνα τρέχω τον τελευταίο μαραθώνιο προετοιμασίας» δηλώνει η μαραθωνοδρόμος Keith Dowling (επίδοση 2:13). «Τρέχω σε κανονικό ρυθμό (3:10’’ λεπτά ανά χιλιόμετρο) μέχρι τα 33 περίπου χιλιόμετρα. Για τα τελευταία 10 περίπου χιλιόμετρα πέφτω στα 2:30’’-3 λεπτά ανά χιλιόμετρο». Σε «γηϊνα» μέτρα τώρα… ενώ σου μένουν 10 χιλιόμετρα άρχισε να ρίχνεις λίγο το ρυθμό σου για περίπου πέντε χιλιόμετρα. Στα τελευταία πέντε χιλιόμετρα ανέβασε το ρυθμό σου λίγο πάνω από το μέσο όρο της ταχύτητας που σκοπεύεις. Έτσι, θα μάθεις να αντέχεις στην κούραση. Συνδύασε το αυτό με έναν ημιμαραθώνιο την επόμενη βδομάδα (τρεις βδομάδες πριν το μεγάλο αγώνα) και θα έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΕΛΕΓΞΕ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Μια βόλτα με το αυτοκίνητο της γνήσιας διαδρομής θα σε βοηθήσει να χαρτογραφήσεις τις υψομετρικές εναλλαγές και τη δυσκολία αυτής. Το ιδανικό είναι βέβαια να τρέξεις τη γνήσια διαδρομή πριν τον επίσημο αγώνα, αλλά μπορεί αυτό να είναι επικίνδυνο μιας και σε πολλά σημεία της διαδρομής δεν έχει προβλεφθεί χώρος για δρομείς. Μια πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν ένας διάδρομος γυμναστηρίου τον οποίο θα προγραμματίσεις να άλλαζει την κλίση του, μιμούμενος την κανονική διαδρομή.

ΠΙΝΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Κατά τις προπονήσεις της προετοιμασίας σου πίνε νερό και ισοτονικά υγρά με ηλεκτρολύτες, όπως θα κάνεις και τη μέρα του αγώνα. Ακόμα πιο ασφαλές είναι να μάθεις τι υγρά θα παρέχουν οι διοργανωτές, ώστε να προμηθευτείς τα ίδια. Δεν θα ήθελες να καταλήξεις τη μέρα εκείνη με δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές σε κάποιο ισοτονικό υγρό. Θυμήσου οτι τα ισοτονικά ποτά δεν είναι απλά νερό. Είναι νερό, διττανθρακικά και ηλεκτρολύτες. Μάθε σε ποιά σημεία οι διοργανωτές θα έχουν προσφερόμενα υγρά και πίνε στα αντίστοιχα σημεία κατά την προπόνησή σου.

ΝΤΥΣΟΥ ΣΩΣΤΑ

Μην τρέχεις με ενα απλό t-shirt! Τρέξε με ρούχα τρεξίματος, που θα προμηθευτείς πολύ εύκολα και οικονομικά από οποιοδήποτε κατάστημα με αθλητικό ρουχισμό. Τα ρούχα τρεξίματος θα κάνουν την προπόνηση και τον επίσημο αγώνα σου πολύ πιο ξεκούραστο και αποδοτικό. Δοκιμασέ τα ρούχα που θα φορέσεις δυο τουλάχιστον φορές σε προπόνηση πριν τον αγώνα, ώστε να ελέγξεις οτι δεν ερεθίζουν το δέρμα σου.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ενημερώσου για ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσεις. Οι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων πάσχουν συχνά από κατάγματα κόπωσης, ρήξεις μηνίσκων, θλάσεις κ.α. Μια επίσκεψη στον ορθοπεδικό σου θα ξεκαθαρίσει οποιαδήποτε απορία σου σε περίπτωση που πονάς και δεν μπορείς να προπονηθείς κανονικά.

Ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σου φανούν χρήσιμες και να σε βοηθήσουν να απολαύσεις τη μέρα που φτάνει. Τέλος, προσοχή να δώσεις σε εποχιακές ιώσεις και το κοινό κρυολόγημα ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν τον αγώνα, ώστε να μπορέσεις να τρέξεις απρόσκοπτα και στο συνηθισμένο για σένα ρυθμό. Σκοπός σου είναι πάντα η βελτίωση, όχι η τελειότητα. Μέτρο σύγκρισης για τον καθένα μας είναι ο εαυτός μας και όχι τι κάνουν οι συναθλητές μας. Καλή επιτυχία λοιπόν στο μεγάλο αυτό στόχο που έχεις βάλει – την ολοκλήρωση της γνήσιας διαδρομής του Μαραθωνίου!

Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γόνατος, Αρθροσκόπησης και Αθλητικών Κακώσεων (ESSKA) -μια από τις σημαντικότερες Ορθοπεδικές Εταιρείες παγκοσμίως- επιλέγει έναν νέο, εξειδικευμένο ορθοπεδικό ως εκπρόσωπό της, ο οποίος λαμβάνει αυτή την υποτροφία και ταξιδεύει σε διάφορες Ορθοπεδικές Κλινικές (Πανεπιστημιακές και μη) ανά την Ευρώπη, οπού ανταλάσσονται απόψεις σχετικά με την Αρθροσκοπική και ανοιχτή Ορθοπεδική Χειρουργική, γίνονται συζητήσεις σχετικά με οτιδήποτε πρωτοπόρο και νέο απασχoλεί την Επιστημονική, Ορθοπεδική Κοινότητα, ενώ συγχρόνως αναδεικνύονται πρωτοπόρες χειρουργικές τεχνικές στο Χειρουργείο διάφορων γνωστών Ορθοπεδικών Χειρουργών (leaders) της Ευρώπης. Ο γιατρός Κωνσταντίνος Ιντζόγλου επιλέχθηκε για φέτος, ανάμεσα σε εκατοντάδες ορθοπεδικούς από όλη την Ευρώπη, ως ο “Stipend” Υπότροφος της ESSKA για το 2017. Η Stipend Fellowship παραδοσιακά θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες υποτροφίες του χώρου και ειδικότερα της ESSKA.