ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΩΜΟΥ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα 2500 περίπου αθλητές θα πάθουν εξάρθρημα ώμου. Ο αθλητής σε κάποια προσπάθεια απαγωγής και έξω στροφής συνήθως, θα αισθανθεί πολύ έντονο πόνο και απότομα ο ώμος του θα χάσει τη λειτουργικότητά του. Ο τραυματισμός αυτός έχει περιγραφεί ήδη από τα χρόνια του Ιπποκράτη και η πρώτη αντιμετώπιση περιλαμβάνει την κλειστή ανάταξη, δηλαδή να «μπει στη θέση του» πάλι ο ώμος. Ο Ιπποκράτης περιγράφει στα βιβλία του μέθοδο που είναι αποδεκτή ακόμα και σήμερα. Πιο σύγχρονη και ατραυματική θεωρείται πλέον η κλειστή ανάταξη με τη μέθοδο Cunningham ή τη μέθοδο Kocher.

Ο αθλητής θα πρέπει να ζητήσει να εξεταστεί από εξειδικευμένο Ορθοπεδικό, που να εξειδικεύεται στις Αθλητικές Κακώσεις. Ο γιατρός μετά τη λήψη ενός σωστού ιστορικού θα ζητήσει συνήθως τη διενέργεια Μαγνητικής Τομογραφίας ή/και Αξονικής Τομογραφίας, ωστέ να γίνει σωστή αναγνώριση όλων των βλαβών του ώμου. Συνήθης είναι η ρήξη του επιχειλίου χόνδρου (‘Bankart lesion’) και το εμπιεστικό κάταγμα του οπίσθιου τμήματος της κεφαλής του βραχιονίου (‘Hill-Sachs lesion”). Διάφορες άλλες βλάβες δεν πρέπει να διαλάθουν της προσοχής του Ορθοπεδικού Χειρουργού (οστικό Bankart, HAGL lesion κ.α.), έτσι ώστε ο αθλητής να επανέλθει πλήρως στην αθλητική του δραστηριότητα.

Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι πολύμηνη και απαιτεί μια πολύ σωστή φυσικοθεραπευτική προσέγγιση. Αυτή περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις, σταθεροποίηση της ωμοπλάτης, ασκήσεις ενδυνάμωσης και επικέντρωσης του ώμου. Η επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα υπολογίζεται στους 3-6 μήνες, ανάλογα την αρχική βλάβη του ασθενούς.

The MINISCO center of orthopedics pertains to the philosophy of focusing on the uniqueness of each individual and providing solutions based on the individual’s needs, level of activity and medical history.

Our Address

Kifisias Avenue 1 / 15123
Marousi, Athens

Our Phones

Phone: +30.2106823491
Mobile: +30.6937388813

our Hours

Monday-Friday: 09:00 – 22:00
Saturday-Sunday: Closed