Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ ΣΩΛΗΝΑ;
Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία από τις βασικότερες αιτίες πόνου στον καρπό, με ιδιαίτερη «αδυναμία» στις γυναίκες μέσης ηλικίας που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αλλά και σε όσες εγκυμονούν ή θηλάζουν. Χαρακτηριστικά σημάδια είναι ο πόνος στο χέρι, το κάψιμο, ένα αίσθημα «τσιμπημάτων βελόνας» και μουδιάσματος στον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο – γι’ αυτό και οι γιατροί μπορεί να διαγνώσουν λανθασμένα τενοντίτιδα ή αυχενικό σύνδρομο.

Αιτία για αυτή την επώδυνη κατάσταση που χειροτερεύει όσο ο ασθενής δεν λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία είναι η πίεση που ασκείται στο μέσο νεύρο, στο ύψος του καρπού. Πρόκειται για το νεύρο που σχηματίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, περνάει κατά μήκος της έσω επιφάνειας του βραχιονίου και της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου, και καταλήγει στα δάχτυλα μέσω του καρπιαίου σωλήνα. Ο «σωλήνας» αυτός είναι μια αρκετά στενή σηραγγώδης ανατομική κατασκευή, η οροφή της οποίας καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο, μια ισχυρή δεσμίδα συνδετικού ιστού.

Ο λόγος που το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα δημιουργεί τόσα προβλήματα στο χέρι βρίσκεται στο ρόλο του νεύρου που πιέζεται: Πρόκειται για το νεύρο με το οποίο νευρώνονται οι μύες του χεριού, ενώ παρέχει αισθητικότητα στην παλάμη από τη μεριά του αντίχειρα, του δείκτη και του μέσου. Επιπλέον δίνει κίνηση στους μύες γύρω από τον αντίχειρα. Από την άλλη, στον καρπιαίο σωλήνα περνούν και οι τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κάμψη των δαχτύλων.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ;
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική ώστε η βλάβη στο μέσο νεύρο να μην γίνει μόνιμη. Εάν η διάγνωση γίνει στα αρχικά στάδια, τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Εφόσον, όμως, ο πόνος και το μούδιασμα επιμένουν για αρκετό διάστημα, και σε σημείο που να επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασθενούς, τότε γίνεται χειρουργική διάνοιξη. Στόχος είναι να αποσυμπιεστεί το νεύρο με διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου.

Ενδοσκοπική επιδιόρθωση

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ;
Η πλέον σύγχρονη τεχνική είναι η ενδοσκοπική. Σε σχέση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική επέμβαση το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι η χρήση της αρθροσκοπικής κάμερας βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών. Επιπλέον οι ελάχιστες τομές (μία ή δύο) είναι αρκετά μικρότερες και έτσι διατηρούνται η συνέχεια του δέρματος και των υποκείμενων ιστών, και αποφεύγεται η ουλή.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία και η επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι πιο σύντομη, με τον μικρότερο δυνατό περιορισμό κινήσεων στο πρώτο στάδιο. Συνήθως μετά το χειρουργείο ο γιατρός συστήνει το χέρι να βρίσκεται πάνω από το ύψος της καρδιάς προκειμένου να μειωθεί το πρήξιμο και να αποτραπεί η ακαμψία. Για αρκετό διάστημα υπάρχει ένα μικρό αίσθημα πόνου στην παλάμη. Η ανάκτηση της δύναμης γίνεται περίπου 2 με 3 μήνες μετά το χειρουργείο, ωστόσο σε περιπτώσεις που το μέσο νεύρο ήταν σε κακή κατάσταση η χρονική περίοδος αποθεραπείας μπορεί να φτάσει τους και τους 6 μήνες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS), εάν συνυπάρχουν τενοντίτιδα ή αρθρίτιδα ο χρόνος αποκατάστασης παρατείνεται, ενώ σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή απώλεια αίσθησης ή/και απώλεια μυών γύρω από τη βάση του αντίχειρα, η μετεγχειρητική πορεία είναι ακόμα πιο αργή.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

  Κλείστε Ραντεβού

  Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   John Doe

   Codetic

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   Jane Doe

   Codetic

   need help?

   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.