Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ;
Είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες πόνου στον ώμο, όπως αναφέρει το 44-65% του ενήλικου πληθυσμού που επισκέπτεται τους ορθοπεδικούς παγκοσμίως. Το σύνδρομο πρόσκρουσης, ή σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής, δημιουργείται όταν το τενόντιο πέταλο των στροφέων μυών του ώμου τρίβεται πάνω στο ακρώμιο, το οποίο αποτελεί μια οστική προεξοχή (επωμίδα) του οστού της ωμοπλάτης και καλύπτει προς τα πάνω το βραχιόνιο οστό. Αυτή η τριβή συμβαίνει όταν η άρθρωση κάνει έσω και έξω στροφική κίνηση, αλλά και κάθε φορά  που το χέρι σηκώνει βάρος, και πρόκειται για μια πάθηση που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Ο μηχανισμός κάκωσης μπορεί να οφείλεται στο ίδιο το στροφικό πέταλο (κακή ποιότητα ιστού), στη δομή του ώμου (στην υψηλή ομάδα κινδύνου ανήκουν όσοι έχουν μη φυσιολογικό, «γαμψό» ακρώμιο), ή και στα δύο. Εξαιτίας των φλεγμονών και του οιδήματος, το σύνδρομο υπακρωμιακής προστριβής συχνά προκαλεί τενοντίτιδα στον ώμο.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;
Χειρουργική επέμβαση χρειάζεται σε περιπτώσεις που ο πόνος επιμένει ακόμα και μετά από 6 εβδομάδες συντηρητικής αντιμετώπισης, εάν εντοπιστεί μεγάλη ρήξη στους τένοντες, ή εάν ο ώμος είναι αδύναμος και μη λειτουργικός. Στόχος του χειρουργού είναι να δημιουργήσει αρκετό χώρο για το τενόντιο πέταλο των στροφέων μυών του ώμου (ακρωμιοπλαστική).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΩΜΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ;
Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται αρθροσκοπικά, μιας και πρόκειται για τεχνική που πλεονεκτεί έναντι του ανοιχτού χειρουργείου. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ακρωμιοπλαστικής συγκαταλέγονται η αποφυγή κακοποίησης του δελτοειδούς, η δυνατότητα αφαίρεσης του μικρού «σάκου» που επιτρέπει στους τένοντες των στροφέων να ολισθαίνουν (ορογόνος θύλακας), ο ταυτόχρονος αρθροσκοπικός έλεγχος της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης, αλλά και το μικρότερο ποσοστό λοιμώξεων.

Ο χειρουργός θα κάνει μικρές τομές προκειμένου να «περάσει» μια μικρή κάμερα και τα χειρουργικά εργαλεία ώστε να καθαρίσει μέσα και έξω από την άρθρωση τον ιστό που έχει καταστραφεί ή έχει φλεγμονή. Παράλληλα θα αφαιρέσει όλα τα οστεόφυτα (κομμάτια οστού που σχηματίζονται στην άρθρωση του ώμου) «ξυρίζοντας» το κατώτερο μέρος του ακρώμιου, ενώ είναι πιθανό να κόψει και τον ακρωμιοκορακοειδή σύνδεσμο.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Η αρθροσκοπική ακρωμιοπλαστική έχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και η ανάκτηση της δύναμης του τενόντιου πετάλου γίνεται κατά 91%, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία. Η έξοδος του ασθενούς από το νοσοκομείο γίνεται την ίδια ημέρα, και η κινητοποίηση του χεριού είναι άμεση. Για σχεδόν μία εβδομάδα φέρει νάρθηκα ακινητοποίησης του ώμου. Τυπικά οι φυσικοθεραπείες ξεκινούν με παθητική κινητοποίηση τις πρώτες 48 ώρες προκειμένου να αποφευχθεί η δυσκαμψία.

Ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας του ασθενούς η επιστροφή στην καθημερινότητα γίνεται στις 2 εβδομάδες. Εάν, όμως, κάνει βαριά χειρωνακτική εργασία απαιτούνται 8-12 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Η πλήρης αποκατάσταση γίνεται περίπου στους 6 μήνες.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.