Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ;
Η ρήξη έξω πλάγιου συνδέσμου/οπίσθιας-έξω γωνίας οφείλεται σε μεγάλη δύναμη που ασκείται στην εσωτερική επιφάνεια του γόνατος που βρίσκεται σε έκταση ή ελαφριά κάμψη, με αποτέλεσμα την προσαγωγή της κνήμης σε σχέση προς το μηρό. Είναι πολύ συχνός στους ποδοσφαιριστές και μετά από τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις από σχετικά μεγάλο ύψος.

Είναι πολύ πιθανό ο τραυματισμός του έξω πλάγιου συνδέσμου να συνοδεύεται από κάκωση του κοινού περονιαίου νεύρου, ή να οδηγήσει σε ρήξη πρόσθιου ή και του οπίσθιου χιαστού, καθώς και της οπίσθιας έξω γωνίας του γόνατος. Η κάκωση ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αν υπάρχει διάταση ή ρήξη ελάχιστων ινών, ή αν είναι μερική ή ολική. Ο πόνος εντοπίζεται στην έξω επιφάνεια της άρθρωσης, ή στην κατάφυση του συνδέσμου στην κεφαλή της περόνης, και επιδεινώνεται κατά την προσαγωγή της κνήμης. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς εμφανίζουν αστάθεια στο γόνατο («Varus Thrust» βάδιση).

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ  Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ;
Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη εκτενούς ιστορικού και με κλινική εξέταση που περιλαμβάνει διάφορα τεστ τα οποία θα δείξουν αν η κάκωση του έξω πλαγίου είναι μεμονωμένη ή όχι. Μια μαγνητική τομογραφία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση ενώ ο ακτινολογικός έλεγχος θα εντοπίσει αποσπασματικά κατάγματα.

Η θεραπεία είναι συνήθως χειρουργική ειδικά  σε περιπτώσεις που η ρήξη είναι ολική και υπάρχουν συνοδές βλάβες (ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού), ή αν η αστάθεια είναι σημαντική. Σημαντικό είναι ο χειρουργός πάντα να εκτιμά το μορφότυπο του γόνατος, καθώς και την πιθανή ύπαρξη «varus thrust» κατά τη βάδιση.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Κύριος σκοπός του χειρουργού είναι η επιδιόρθωση και επανακαθήλωση κάθε ανατομικού στοιχείου στην αρχική του θέση. Αν αυτό δεν είναι δυνατό –πράγμα που συνήθως συμβαίνει όταν ο τραυματισμός είναι χρόνιος, δηλαδή μεγαλύτερος του ενός μήνα– τότε ο χειρουργός θα προχωρήσει σε ανακατασκευή του έξω πλαγίου ή και όλης της οπίσθιας-έξω γωνίας με τενόντιο αυτομόσχευμα.

Πολύ σημαντική είναι και η σειρά επιλογής των αυτομοσχευμάτων από τη μεριά του χειρουργού, καθώς αυτά τα γόνατα συνήθως χρειάζονται ταυτόχρονα πολλαπλές ανακατασκευές. Μετεγχειρητικά απαραίτητος είναι ο κηδεμόνας γόνατος και βέβαια γίνονται φυσικοθεραπείες για διατήρηση του εύρους κίνησης του γόνατος και ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφάλου, οπίσθιων μηριαίων και γαστροκνημίου.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

  Κλείστε Ραντεβού

  Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   John Doe

   Codetic

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   Jane Doe

   Codetic

   need help?

   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.