Άλλες Υπηρεσίες
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΗΝΙΣΚΩΝ
- ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
- ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ/ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΕΞΩ ΠΛΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΙΑΣ-ΕΞΩ ΓΩΝΙΑΣ
- ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ-ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ MPFL- ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΝΗΜΙΑΙΟΥ ΚΥΡΤΩΜΑΤΟΣ
- ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ
- ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΒΛΑΒΩΝ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
- ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ-ΤΡΟΧΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΩΜΟΥ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΗΧΕΟΚΑΡΠΙΚΗΣ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ
- ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ
- ΟΡΘΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
- ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ
- “ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΓΟΝΑΤΟ”(BioKnee)
- ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Επείγοντα περιστατικά
ΠΟΙΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ;
Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ΠΧΣ) είναι μια πολύ συχνή κάκωση του γόνατος, ειδικά σε επαγγελματίες αθλητές ή αθλούμενο πληθυσμό. Η σύγχρονη Ορθοπεδική αντιμετωπίζει αυτήν την κάκωση με αρθροσκόπηση και ανακατασκευή με τενόντιο αυτομόσχευμα.
Τρεις είναι οι βασικές επιλογές τενόντιου αυτομοσχεύματος που χρησιμοποιούνται σήμερα: οι ισχιοκνημιαίοι, ο επιγονατιδικός και ο τετρακέφαλος. Η επιλογή αυτή πρέπει να εξατομικεύεται και ο ορθοπεδικός έχει πολλούς παράγοντες που συνεκτιμά προκειμένου να καταλήξει στο κατάλληλο μόσχευμα για τον εκάστοτε ασθενή.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΙΟΚΝΗΜΙΑΙΟΥΣ;
Οι ισχιοκνημιαίοι έχουν ένα άριστο κλινικό αποτέλεσμα –εφόσον βέβαια συνοδεύονται από ένα τεχνικά άρτιο χειρουργείο–, αλλά έχουν το μειονέκτημα της μη ύπαρξης οστικού block στο μόσχευμα. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθυστέρηση της ενσωμάτωσης του τέντοντα των ισχιοκνημιαίων στο τούνελ του μηρού και της κνήμης. Από την άλλη μεριά, η λήψη του επιγονατιδικού τένοντα –που συνεχίζει να θεωρείται gold standard επιλογή– ενοχοποιείται για πρόσθιο επιγονατιδικό πόνο, τενοντίτιδα, υπαισθησία λόγω τραυματισμού ενός αισθητικού κλάδου και μεγάλη, επιμήκη τομή μπροστά στο γόνατο που μένει από τη λήψη.
ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΙΚΟ;
Στο σουηδικό registry έχει φανεί τελευταία μια τάση επιστροφής των ορθοπεδικών χειρουργών στην επιλογή του επιγονατιδικού τένοντα, καθώς θεωρείται ότι, με τα σύγχρονα εργαλεία, τα μειονεκτήματα του παρελθόντος, που σχετίζονταν με τη νοσηρότητα της δότριας περιοχής, έχουν εξαλειφθεί. Ήδη από τον Μάρτιο του 2016 έχει δημοσιευθεί (Intzoglou KS, Hoffman A, Seil R) στο πολύ έγκριτο Ευρωπαϊκό επιστημονικό περιοδικό Sports Orthopaedics and Traumatology η πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική της διαδερμικής λήψης επιγονατιδικού τένοντα, που ελαχιστοποιεί την τομή και τον πρόσθιο επιγονατιδικό πόνο μετά το χειρουργείο.
Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική θεωρείται ιδανική, αφού έχουμε γρηγορότερη και πιο ισχυρή ενσωμάτωση του μοσχεύματος του πρόσθιου χιαστού, ταχύτερη και ασφαλέστερη επιστροφή του αθλητή στους αγωνιστικούς χώρους, ενώ αποφεύγουμε ταυτόχρονα τα μειονεκτήματα της λήψης του επιγονατιδικού τένοντα με την παραδοσιακή τεχνική (πόνος, τενοντίτιδα, τομές).
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΙΚΟ;
Η καινοτόμος αυτή τεχνική επίσης συνδυάζεται με την εφαρμογή ορθογώνιου μηριαίου τούνελ, το οποίο αναπαράγει πλήρως και με απόλυτη ακρίβεια τη φυσιολογική ανατομία του πρόσθιου χιαστού. Η παραδοσιακή τεχνική της πλαστικής του πρόσθιου χιαστού που χρησιμοποιούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια περιελάμβανε κυλινδρικά τούνελ. Με τη νέα αυτή μέθοδο, που βασίζεται στην επιστημονική δουλειά και εμπειρία των Fink C. και Hoser C. από το Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, δημιουργούμε ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο τούνελ με ορθογώνια διατομή, αποκαθιστώντας έτσι 100% τη φυσιολογική ανατομία του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Η μέθοδος αυτή, που πρώτοι εμείς εφαρμόσαμε στην Ελλάδα, θεωρείται ιδανική και για περιπτώσεις επανεγχείρησης (revision) πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, αφού τα οστικά blocks του επιγονατιδικού μοσχεύματος χρησιμεύουν για την πλήρωση των τούνελ από το πρώτο χειρουργείο. Έτσι, τις περισσότερες φορές το χειρουργείο της αναθεώρησης μπορεί να γίνει σε ένα (one-stage revision) και όχι σε δύο (two-stage revision) χειρουργικούς χρόνους.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Μετεγχειρητικά ο κηδεμόνας γόνατος δεν είναι πάντα απαραίτητος, ενώ βέβαια γίνονται φυσικοθεραπείες για διατήρηση του εύρους κίνησης του γόνατος και ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφάλου, οπίσθιων μηριαίων και γαστροκνημίου. Το πρόγραμμα αποκατάστασης γίνεται συνήθως συντομότερο καθώς το μόσχευμα του πρόσθιου χιαστού ενσωματώνεται γρηγορότερα και ασφαλέστερα.
Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.
Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!
Add testimonial description here. Edit and place your own text.
John Doe
Codetic
Add testimonial description here. Edit and place your own text.
Jane Doe
Codetic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.