Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΗΞΕΙΣ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ;
Ο ώμος είναι η πιο ευκίνητη άρθρωση του σώματος καθώς έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις. «Υπεύθυνοι» για την ανύψωση και την περιστροφή του χεριού είναι τέσσερις τένοντες (υπερακάνθιος, υπακάνθιος, ελάσσων στρογγύλος και υποπλάτιος) που αποτελούν το στροφικό πέταλο.

Αυτός ο μηχανισμός είναι ο λόγος που στις ΗΠΑ το 2013 περίπου 2 εκατ. άνδρες και γυναίκες επισκέφθηκαν τους ορθοπεδικούς με πόνο στον ώμο που οφειλόταν σε ένα μεγάλο φάσμα αιτιών, από οξεία τενοντίτιδα μέχρι ρήξεις των τενόντων. Άλλωστε το να σκιστεί ο τένοντας του στροφικού πετάλου είναι ένας πολύ συχνός τραυματισμός στον γενικό πληθυσμό από 40 ετών και άνω, παγκοσμίως.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Σε μικρού πάχους ρήξεις η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική. Όμως κατά βάση η αποκατάσταση της ανατομικής συνέχειας γίνεται χειρουργικά, ειδικά εάν η βλάβη είναι οξεία, τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 3 μήνες, η ρήξη είναι μεγαλύτερη των 2-3 εκ., ο ώμος έχει χάσει σημαντικά τη λειτουργικότητά του, ή ο ασθενής έχει υψηλές λειτουργικές απαιτήσεις, όπως συμβαίνει με τους αθλητές.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Η συρραφή των τενόντων του στροφικού πετάλου στην ανατομική τους θέση με τη χρήση πλαστικών ή μεταλλικών «αγκυρών» μπορεί να γίνει είτε με ανοιχτή επέμβαση είτε με αρθροσκόπηση. Ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριοτήτων και τις λειτουργικές απαιτήσεις του ασθενούς θα επιλεγεί η κατάλληλη επέμβαση από τον χειρουργό.

Η αρθροσκόπηση, που γίνεται με μικρές τομές, έχει το πλεονέκτημα ότι μένει ανέπαφος ο δελτοειδής μυς, διορθώνονται ενδοαρθρικές βλάβες, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι λιγότερος. Αντίθετα η ανοιχτή τεχνική θεωρείται ότι επιτρέπει στον χειρουργό να διορθώσει καλύτερα το πρόβλημα εάν η ρήξη είναι πολύ μεγάλη ή εάν απαιτείται επιπλέον ανακατασκευή, όπως μεταφορά τένοντα. Μια «μέση» λύση είναι και η ημιανοιχτή («mini-open) επέμβαση: Αρθροσκοπικά αξιολογούνται και διορθώνονται βλάβες μέσα στην άρθρωση (όπως είναι ο καθαρισμός από τα οστεόφυτα), και στη συνέχεια μέσω μιας μικρής τομής διορθώνονται οι βλάβες στο στροφικό πέταλο.

Σε περιπτώσεις που είναι χρόνιες, εξαιτίας της εκφύλισης των μυών που υπάρχει  ίσως χρειαστεί ενίσχυση της συρραφής του πετάλου με τη χρήση αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων από αιμοπετάλια ή βλαστοκύτταρα.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Ανάλογα με το βαθμό της ρήξης, τον τρόπο συρραφής και τις λειτουργικές απαιτήσεις, οι ασθενείς επιστρέφουν στο επιθυμητό επίπεδο μετά από 3 έως 6 μήνες. Μετεγχειρητικά, βέβαια, θα πρέπει να ακολουθήσουν πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία και μυϊκή ενδυνάμωση. Συνήθως συστήνεται η άμεση κινητοποίηση προκειμένου να αποφευχθεί η μόνιμη δυσκαμψία και η άρθρωση να επανακτήσει τη λειτουργικότητά της.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.