Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Το γόνατο είναι μία από τις μεγαλύτερες, πιο σύνθετες, πιο δυνατές και πιο σημαντικές αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα, καθώς επιτρέπει την κάμψη και την έκταση του ποδιού ενώ στηρίζει και το σωματικό βάρος. Καθημερινές κινήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η ορθοστασία ακόμα και το κάθισμα είναι εφικτές χάρη στο γόνατο, το οποίο ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αρθρώσεις επειδή είναι «σχεδιασμένο» ώστε να επιτρέπει, έστω και σε μικρό βαθμό, τη μεσαία και πλευρική περιστροφή όταν είναι ελαφρώς λυγισμένο.
Για τη δημιουργία της άρθρωσης συνεργάζονται το μηριαίο οστό (το «υπόβαθρο» του μηρού), η επιγονατίδα που λειτουργεί ως τροχαλία, η κνήμη που στηρίζει το μηρό και η περόνη που προσφέρει σημείο πρόσφυσης σε πολλούς μύες. Το κάταγμα γόνατος είναι οξύς και σοβαρός που σημαίνει ότι ραγίζουν, σπάνε ή θρυμματίζονται ένα ή περισσότερα οστά: η επιγονατίδα, το μηριαίο στο κάτω πέρας (μηριαίοι κόνδυλοι) και το άνω πέρας της κνήμης (κνημιαίοι κόνδυλοι). Αρκετά συχνές κακώσεις είναι και τα οστεοχόνδρινα κατάγματα γόνατος που αφορούν την αρθρική επιφάνεια και το υποκείμενο οστό: ένα οστεοχόνδρινο κομμάτι αποσπάται και κινείται μέσα στην άρθρωση.

ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Συχνά το κάταγμα γόνατος είναι αποτέλεσμα ισχυρής βίας, όπως συμβαίνει σε ένα τροχαίο, σε ένα εργατικό ατύχημα, σε μια πτώση ή με ένα απευθείας χτύπημα πάνω στην άρθρωση. Επίσης θεωρείται αθλητικός τραυματισμός. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν και οι άνω των 60 λόγω της οστεοπώρωσης (σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και μια απλή πτώση στο έδαφος αρκεί), αλλά και όσοι έχουν συνοδά προβλήματα υγείας (καρδιολογικά, πνευμονολογικά, νεφρολογικά ή διαβήτη).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πόνος στη φόρτιση, οίδημα και μωλωπισμός, ευαισθησία στην ψηλάφηση, παραμόρφωση –το γόνατο μπορεί να δείχνει εκτός θέσης και το πόδι πιο κοντό και παραμορφωμένο–, ακόμα και το αίσθημα κατά τη διάρκεια της κίνησης ότι τα σπασμένα οστά τρίβονται μεταξύ τους (κριγμός).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η θεραπεία εξαρτάται από το σημείο που είναι η βλάβη, πόσα οστά «εμπλέκονται» και τον τύπο του κατάγματος. Πιο δύσκολα στην αντιμετώπισή τους είναι τα ενδοαρθρικά κατάγματα, όταν δηλαδή η βλάβη επεκτείνεται στην άρθρωση με αποτέλεσμα να χωρίζεται η επιφάνεια σε πολλά τεμάχια.
Τα ανοιχτά κατάγματα αντιμετωπίζονται χειρουργικά μέσα σε τουλάχιστον τρεις ημέρες και απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί ανάταξης και οστεοσύνθεσης. Πλέον, όμως, το χειρουργείο συστήνεται και σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς με οστεοπώρωση λόγω των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών και των εξελιγμένων υλικών που χρησιμοποιούνται.
Στην επιγονατίδα όσα κατάγματα είναι ρωγμώδη και απαρεκτόπιστα (εδώ χρειάζεται προσοχή ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να μην θεωρηθούν απλές κακώσεις του γόνατος) αντιμετωπίζονται συντηρητικά με κηδεμόνα. Όμως, για τα παρεκτοπισμένα απαιτείται χειρουργείο προκειμένου να αποκατασταθεί η αρθρική επιφάνεια και να μειωθεί ο κίνδυνος μετατραυματικής οστεοαρθρίτιδας.
Όταν υπάρχουν κατάγματα μηριαίων κονδύλων συνήθως ο ασθενής είναι πολυτραυματίας. Πρόκειται για πολύ σοβαρή κάκωση που αντιμετωπίζεται χειρουργικά ώστε να γίνει ανατομική ανάταξη και ανακατασκευή της άρθρωσης και σταθερή οστεοσύνθεση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετατραυματικής δυσκαμψίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των καταγμάτων κνημιαίων κονδύλων αντιμετωπίζεται χειρουργικά, πλέον με αρθροσκόπηση, την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με την οποία γίνεται ανατομική ανάταξη του κατάγματος και σταθερή οστεοσύνθεση με μικρές τομές αντί την κλασική μεγάλη τομή μιας ανοιχτής εγχείρησης.
Σε ό,τι αφορά στα οστεοχόνδρινα κατάγματα γόνατος απαιτείται χειρουργείο ώστε να αφαιρεθεί το οστεοχόνδρινο τμήμα εάν είναι μικρό ή/και να καθηλωθούν μεγάλα τμήματα με απορροφήσιμες καρφίδες.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

    Κλείστε Ραντεβού

    Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      John Doe

      Codetic

      Add testimonial description here. Edit and place your own text.

      Jane Doe

      Codetic

      need help?

      Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.