Άλλες Υπηρεσίες
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΗΝΙΣΚΩΝ
- ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
- ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ/ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΕΞΩ ΠΛΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΙΑΣ-ΕΞΩ ΓΩΝΙΑΣ
- ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ-ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ MPFL- ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΝΗΜΙΑΙΟΥ ΚΥΡΤΩΜΑΤΟΣ
- ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ
- ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΒΛΑΒΩΝ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
- ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ-ΤΡΟΧΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΩΜΟΥ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΗΧΕΟΚΑΡΠΙΚΗΣ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ
- ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ
- ΟΡΘΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
- ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ
- “ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΓΟΝΑΤΟ”(BioKnee)
- ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Επείγοντα περιστατικά
ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Πέντε μακρά οστά που ενώνουν τον καρπό με τα δάκτυλα, και χωρίζονται σε τρία μέρη (βάση, διάφυση και κεφαλή), είναι τα μετακάρπια, τα οποία σχηματίζουν το έδαφος της παλάμης. Πρόκειται για τους «πρωταγωνιστές» των πιο συχνών τραυματισμών στην άκρα χείρα, καθώς είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε άμεσες πλήξεις ή αξονικές συμπιέσεις – μελέτες δείχνουν ότι αντιπροσωπεύουν το 18-44% των καταγμάτων στο χέρι. Αν και κατά τη διάρκεια του τραυματισμού μπορούν να επηρεαστούν ένα ή περισσότερα οστά, εμφανίζοντας εγκάρσια ή σπειροειδή κατάγματα, εντούτοις πιο συχνά τραυματίζονται το 1ο (αντίχειρας) και το 5ο μετακάρπιο.
ΠΟΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;
Σύμφωνα με τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι ο ενεργός πληθυσμός, και ειδικά οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο τα κατάγματα μεταταρσίων «μεταφράζονται» σε πάνω από 16 εκατ. ημέρες απουσίας από την εργασία και σε άλλε 90 εκατ. μέρες περιορισμένης δραστηριότητας!
Οι πιο συνηθισμένοι μηχανισμοί κάκωσης είναι η γροθιά σε σκληρή επιφάνεια (γι’ αυτό και το κάταγμα της κεφαλής του 4ου και 5ου μετακαρπίου ονομάζεται «κάταγμα του μποξέρ»), η πτώση από ύψος και η σύνθλιψη. Πιο δύσκολα θεωρούνται όσα είναι αποτέλεσμα τροχαίου, τραυματισμού από γεωργικά μηχανήματα ή εργατικού ατυχήματος, καθώς τότε υπάρχει συνθλιπτική βλάβη στο χέρι με πολλαπλά κατάγματα, θλάση ή και τραυματισμό μυών και τενόντων.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πόνος (αυτόματος ή με την πίεση), το οίδημα στη ραχιαία επιφάνεια, η παραμόρφωση, και η αδυναμία της παλάμης να κλείσει ή να κρατήσει αντικείμενα καθώς δεν μπορεί να κινηθεί το δάκτυλο (ή τα δάκτυλα). Επειδή τα μετακάρπια βρίσκονται υποδόρια πολλές φορές συνυπάρχει και τραυματισμός του δέρματος.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Τα κατάγματα που είναι στη βάση των μετακαρπίων, δηλαδή εκεί που γίνεται άρθρωση με το αντίστοιχο οστούν του άπω στοίχου του καρπού, εκτός του αντίχειρα, εάν δεν υπάρχει στροφική παραμόρφωση μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά. Αυτό σημαίνει ακινητοποίηση σε νάρθηκα για 3-4 εβδομάδες και σταδιακή κινητοποίηση ώστε να προληφθούν οι δυσκαμψίες. Σταθερά στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι και τα κατάγματα στη διάφυση των μετακαρπίων – πρόκειται για το σημείο που χρησιμεύει για την πρόσφυση μυών, τενόντων και συνδέσμων. Και σε αυτή την περίπτωση η συντηρητική αντιμετώπιση με εφαρμογή γύψινου ραχιαίου νάρθηκα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.
Ωστόσο, με δεδομένη τη θέση των μετακαρπίων, ακόμα και μικρές παρεκτοπίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε βράχυνση ή στροφική παραμόρφωση, δηλαδή σε στραβά δάκτυλα. Συνεπώς, η συντηρητική αντιμετώπιση ενδείκνυται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, και σίγουρα όχι στα κατάγματα που είναι εξ ορισμού παρεκτοπισμένα και ασταθή, όπως αυτά στη βάση του αντίχειρα, τα εξωαρθρικά του 1ου μετακαρπίου και αυτά στη βάση του μικρού δακτύλου. Γενικά όλες οι περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει μεγάλη συντριβή και παραμόρφωση του οστού απαιτούν χειρουργείο για κλειστή ή ανοιχτή ανάταξη και οστεοσύνθεση με βελόνες, βίδες ή και πλάκες.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΞΕΡ»;
Αρκετά συχνά είναι και τα «κατάγματα του μποξέρ», αν και οι μελέτες έχουν δείξει ότι σπάνια συμβαίνουν στους συγκεκριμένους αθλητές. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία τραυματισμού καθώς, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, μπορούν να αντιμετωπιστούν και συντηρητικά υπό τη βασική προϋπόθεση ότι η ραχιαία γωνίωση είναι μικρή. Έτσι, μια ενισχυμένη επίδεση για 3-4 εβδομάδες ίσως είναι αρκετή. Όμως, σε μεγαλύτερες γωνιώσεις, ή σε στροφικές παραμορφώσεις, πρέπει να γίνει χειρουργείο για την ανάταξη και τη σταθεροποίηση του κατάγματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ορθοπεδικοί χειρουργοί σήμερα έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονα υλικά οστεοσύνθεσης με τα οποία γίνεται επιδιόρθωση και των πιο συντριπτικών καταγμάτων, ενώ η πλειονότητά τους δεν χρειάζονται αφαίρεση. Σε κάθε περίπτωση για τη χειρουργική ή μη αντιμετώπιση του κατάγματος ο γιατρός θα συνυπολογίσει τον τύπο και το βαθμό παρεκτόπισης και την επαγγελματική ενασχόλιση του ασθενούς. Βασική αρχή αποτελεί οτι στο μέλλον το χέρι του ασθενούς θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικό.
Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.
Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!
Add testimonial description here. Edit and place your own text.
John Doe
Codetic
Add testimonial description here. Edit and place your own text.
Jane Doe
Codetic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.