Άλλες Υπηρεσίες
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΗΝΙΣΚΩΝ
- ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
- ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ/ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΕΞΩ ΠΛΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΟΠΙΣΘΙΑΣ-ΕΞΩ ΓΩΝΙΑΣ
- ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ-ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ MPFL- ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΝΗΜΙΑΙΟΥ ΚΥΡΤΩΜΑΤΟΣ
- ΟΣΤΕΟΤΟΜΙΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ
- ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΗ ΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΒΛΑΒΩΝ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΡΗΞΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ
- ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΕΠΙΓΟΝΑΤΙΔΑΣ-ΤΡΟΧΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΩΜΟΥ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΗΧΕΟΚΑΡΠΙΚΗΣ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΙΣΧΙΟΥ
- ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ
- ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ
- ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ
- ΟΡΘΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΕΝΕΣΙΜΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
- ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ
- “ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΓΟΝΑΤΟ”(BioKnee)
- ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ
Επείγοντα περιστατικά
ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
Pilon στα γαλλικά σημαίνει γουδοχέρι, και είναι ίσως το πιο «ταιριαστό» όνομα για να περιγράψει τα κατάγματα στο κάτω πέρας της κνήμης, καθώς στην πραγματικότητα περιγράφει το μηχανισμό κάκωσης: Ο αστράγαλος προσκρούει και μπαίνει μέσα στη φορτιζόμενη επιφάνεια της περιφερικής κνήμης και έτσι ένα κάταγμα της περιφερικής μετάφυσης της κνήμης επεκτείνεται στην αρθρική επιφάνεια της ποδοκνημικής. Όπως, δηλαδή, το γουδοχέρι συνθλίβει ό,τι βρίσκεται μέσα στο γουδί.
Στη διεθνή βιβλιογραφία τα συγκεκριμένα κατάγματα ονομάζονται και plafond fractures, και πρόκειται για κάκωση αξονικής συμπίεσης υψηλής ενέργειας, κοινό εύρημα σε τροχαία ατυχήματα (ειδικά όταν ανοίγουν οι αερόσακοι), σε πτώσεις από μεγάλο ύψος και σε ατυχήματα κατά τη διάρκεια του ski. Κατά κανόνα είναι σοβαρά, και πολλές φορές συνοδεύονται και από κάταγμα της περόνης. Παράλληλα, σημαντικές μπορεί είναι και οι βλάβες που παρατηρούνται στα μαλακά μόρια που περιβάλλουν το κάτω πέρας της κνήμης, καθώς αιχμηρά οστικά τεμάχια μπορεί να τραυματίσουν γειτονικούς μύες, τα νεύρα ή τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, το υπερβολικό τραυματικό οίδημα μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο σύνδρομο διαμερίσματος, μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση που οφείλεται στη μεγάλη αύξηση της πίεσης μέσα στους μύες και γύρω από τα νεύρα.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Όσοι έχουν υποστεί κάταγμα Pilon αναφέρουν ότι αισθάνθηκαν αμέσως πολύ έντονο πόνο. Άλλα συμπτώματα, εκτός από το τραυματικό οίδημα, είναι οι μώλωπες, η ευαισθησία στην ψηλάφηση, η αδυναμία του ποδιού να σηκώσει το βάρος του σώματος, και η αλλαγή στο σχήμα της άρθρωσης καθώς ο αστράγαλος μπορεί να μοιάζει στραβός ή εκτός θέσης.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται εγχείρηση προκειμένου τα οστά να αναταχθούν στην κανονική τους θέση, και παράλληλα να αντιμετωπιστούν οι συνοδές βλάβες – ακατάλληλοι για επέμβαση θεωρούνται οι ασθενείς που δεν περπατούν πολύ ή που έχουν άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας. Σε κάθε περίπτωση, ο ορθοπεδικός θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα του τραυματισμού βάσει του αριθμού των καταγμάτων, της ποσότητας και του μεγέθους των οστικών θραυσμάτων, και του βαθμού παρεκτόπισης των οστών, και φυσικά με βάση τις βλάβες στα μαλακά μόρια, τα αγγεία και τα νεύρα.
Το χειρουργείο μπορεί να χρειαστεί να καθυστερεί μία με δύο εβδομάδες μετά τον τραυματισμό, ή για όσο χρειάζεται προκειμένου να υποχωρήσει το οίδημα. Στο διάστημα αυτό το άκρο ακινητοποιείται και ο ασθενής παραμένει κλινήρης. Εξαίρεση αποτελούν τα ανοιχτά ( ή σύνθετα) κατάγματα, τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, και πάντα κατά την κρίση του χειρουργού, η χειρουργική σταθεροποίηση των μπορεί να γίνει με ενδομυελική ήλωση, εσωτερική ή εξωτερική οστεοσύνθεση. Εάν είναι απαραίτητο εγκάρσια τοποθετούνται και ένας ή περισσότεροι εξωτερικοί κοχλίες (κνημοπερονιαία συνδέσμωση) προκειμένου να συγκρατηθούν μαζί τα οστά της κνήμης και της περόνης· η αφαίρεσή τους γίνεται μετά από περίπου έξι εβδομάδες, με μια δεύτερη μικρή χειρουργική επέμβαση.
Οι συχνότερες επιπλοκές των καταγμάτων της κνήμης είναι η κακή ευθυγράμμιση ή η αδυναμία της ορθής τοποθέτησης των καταγματικών τεμαχίων, η λοίμωξη, η νευρική ή η αγγειακή βλάβη, οι θρόμβοι αίματος, η ψευδάρθρωση (αποτυχία πώρωσης των οστών), και η «γωνίωση» (σε περίπτωση εφαρμογής εξωτερικής οστεοσύνθεσης).
Μετεγχειρητικά, και για διάστημα από 6 έως 12 εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση, ο ασθενής δεν θα πρέπει να φορτίσει πλήρως το πόδι του. Για την πρόληψη της ιπποποδίας τοποθετείται νάρθηκας (γύψινος ή πολυμερούς) ο οποίος συγκρατεί την ποδοκνημική άρθρωση σε γωνία 90 μοιρών. Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο το μέλος παραμένει ανυψωμένο για να μειωθούν το μετεγχειρητικό οίδημα και η αίσθηση του παλλόμενου πόνου, ενώ η κίνηση των δακτύλων ενθαρρύνεται από την πρώτη μέρα. Όταν αφαιρεθεί ο νάρθηκας ξεκινά η κινητοποίηση όλων των αρθρώσεων, προκειμένου να γίνει ανάκτηση του φυσιολογικού εύρους τροχιάς. Συνήθως η σταδιακή ενδυνάμωση των μυών του άκρου πόδα ξεκινά την έκτη μετεγχειρητική εβδομάδα, οπότε και αφαιρούνται (εάν υπάρχουν) οι εξωτερικοί κοχλίες.
Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.
Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!
Add testimonial description here. Edit and place your own text.
John Doe
Codetic
Add testimonial description here. Edit and place your own text.
Jane Doe
Codetic
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.