Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί μπορεί να είναι επώδυνοι ή απλά ενοχλητικοί, αλλά μπορεί και να ευθύνονται για την κακή ποιότητα ζωής ενός ασθενούς. Πρόκειται για ένα από τα παγκόσμια προβλήματα υγείας, γι’ αυτό και τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι μελέτες έχουν στραφεί στα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από θεραπείες που προέρχονται από τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής. Έτσι, και τα βλαστοκύτταρα –η βάση από την οποία δημιουργούνται τα κύτταρα για κάθε όργανο του σώματος– έχουν μπει δυναμικά στην ορθοπεδική χειρουργική δίνοντας απάντηση σε ένα βασικό «πρόβλημα», στην αδυναμία των μυών, των συνδέσμων, των χόνδρων και των τενόντων να αναγεννηθούν.

Πιο γνωστά είναι τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από τον ομφάλιο λώρο κατά η γέννηση. Στους ενήλικες η λήψη μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων (stem cells) γίνεται από τον λιπώδη ιστό, συνήθως από την κοιλιά του ασθενούς, ή αν συνδυάζεται με επέμβαση (π.χ. αρθροσκόπηση) από την περιοχή κοντά στον πάσχοντα ιστό. Στη συνέχεια γίνεται η εργαστηριακή απομόνωση και η καλλιέργεια των βλαστοκυττάρων – η τοποθέτησή τους θα γίνει είτε στην αρχέγονη μορφή, είτε αφότου μετατραπούν σε χονδροκύτταρα και συνδεθούν σε ειδικά ικριώματα που μπαίνουν στο πάσχον τμήμα.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης της διαδικασίας, η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα στάδιο: Δότρια περιοχή είναι ο μυελός των οστών και ακολουθεί η άμεση απομόνωση των βλαστοκυττάρων (BMAC). Η διαδικασία μπορεί να γίνει είτε με τοπική αναισθησία είτε στο πλαίσιο του αρθροσκοπικού καθαρισμού της πάσχουσας άρθρωσης.

Μετά την επέμβαση το ανθρώπινο σώμα αναλαμβάνει να κάνει τα υπόλοιπα, καθώς τα ενήλικα βλαστοκύτταρα στο κατάλληλο περιβάλλον μπορούν να διαφοροποιηθούν και να δημιουργήσουν οστούν και αρθρικό χόνδρο. Γι’ αυτό και πρόκειται για θεραπεία που ενδείκνυται για νεαρούς ασθενείς, καθώς η δυνατότητα πολλαπλασιασμού των κυττάρων είναι ανάλογη της ηλικίας.

Για τη θεραπεία αρθρικών βλαβών τα αυτόλογα χονδροκύτταρα χρησιμοποιούνται με επιτυχία τα τελευταία 10 χρόνια. Μεγάλες κλινικές μελέτες σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος ηλικίας 16-49 ετών έδειξαν ότι το 83% είχε σημαντική βελτίωση στην κινητικότητα της άρθρωσης και βαθμιαία αποκατάσταση της βλάβης μέσα σε πέντε χρόνια. Εκτός του γόνατος, η θεραπεία ενδείκνυται για την αρθρίτιδα σε ώμο, ισχίο και αστράγαλο, για ρήξεις χόνδρου και χόνδρινες βλάβες, για τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες, για μερική ρήξη τενόντων στον ώμο, για ρήξη και θλάση μυών, για μερικές ρήξεις χιαστών ή μηνίσκου, για μερικές ρήξεις αχιλλείου ή άλλων τενόντων, για άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής στο ισχίο σε αρχικά στάδια, και για αρθριτικές αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη.

Η μέθοδος θεωρείται ασφαλής και ανώδυνη, μιας και το βιολογικό υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή, και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα συγκαταλέγονται η μεγαλύτερη ταχύτητα ανακατασκευής του τραυματισμένου ιστού, ο μικρότερος χρόνος αποκατάστασης και επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες, η σημαντική μείωση του πόνου, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αποτρέπεται το χειρουργείο. Συνήθως η θεραπεία ολοκληρώνεται με φυσικοθεραπευτικά προγράμματα.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

  Κλείστε Ραντεβού

  Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   John Doe

   Codetic

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   Jane Doe

   Codetic

   need help?

   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.