Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ;
Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι όλοι οι άνθρωποι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους θα αισθανθούν πόνο στο πέλμα, ενώ για το 10% περίπου ο πόνος είναι χρόνιος. Η ορθοστασία, η έντονη φυσική δραστηριότητα και κυρίως τα ακατάλληλα παπούτσια είναι οι συχνότερες αιτίες πρόκλησης ή επιδείνωσης του πόνου στα πέλματα, ο οποίος, ωστόσο,  μπορεί να προκαλείται και από σοβαρότερες παθήσεις.

Μια εντελώς ανώδυνη εξέταση προκειμένου να εντοπιστεί η ανατομική ή λειτουργική αιτία που προκαλεί το σύμπτωμα είναι το πελματογράφημα, μέσω του οποίου αναλύονται η κατανομή των πιέσεων και αποτυπώνεται ψηφιακά η μορφολογία του πέλματος ώστε στη συνέχεια να φτιαχτούν ανατομικοί πάτοι για τα παπούτσια ακριβώς στα μέτρα του ασθενούς. Το αν χρειάζεται να γίνει ή όχι πελματογράφημα αποφασίζεται από τον ορθοπεδικό, ο οποίος θα το χρησιμοποιήσει και για να εκτιμήσει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στον σκελετό κατά τη βάδιση και κατά τη στήριξη.

ΠΟΤΕ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ;
Συνήθως, πάντως, συνιστάται όταν υπάρχουν παθήσεις στα πέλματα (πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία), παθήσεις στα μετατάρσια ή άκανθα πτέρνας, δηλαδή ασύμμετρη ανάπτυξη του οστού στην κάτω επιφάνειά της. Επίσης μπορεί να είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο για την αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ισχίου και σπονδυλικής στήλης, αλλά και χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθεί εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό μια γυναίκα χρειάζεται ειδικά πέλματα ώστε να αποφορτίζεται η μέση της.

Αυτή είναι η καταλληλότερη εξέταση και για τη σκολίωση, τη χονδροπάθεια επιγονατίδας και τους κάλους, την ανισοσκελία, ακόμα και τις νευραλγίες, την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, την ισχιαλγία, την οσφυαλγία και για τα προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω του σακχαρώδους διαβήτη. Απαντήσεις μπορεί να δώσει και για τα σοβαρά διαστρέμματα και για τα κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;
Η ευκολία της εξέτασης και η ακρίβεια της την κάνουν ιδανική για τα παιδιά. Εάν έχουν πλατυποδία, για παράδειγμα, οι πάτοι που θα φτιαχτούν ειδικά για αυτά δεν θα τα αναγκάσει να φορούν τα ορθοπεδικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. Επιπροσθέτως με το πελματογράφημα ο ορθοπεδικός μπορεί να παρακολουθεί την πορεία της θεραπείας.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ;
Οι πιέσεις που ασκούνται στο πέλμα καταγράφονται από έναν ειδικό πελματογράφο, τη συσκευή με τους χιλιάδες αισθητήρες που «διαβάζουν» τι συμβαίνει σε κάθε σημείο του πέλματος όταν αυτό βρίσκεται στην επιφάνειά της.

Η μέτρηση των πιέσεων είναι δύο τύπων, η δυναμική και η στατική. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται καταγραφή των επιμέρους πιέσεων και της συνισταμένης τους που δέχεται το πέλμα όσο κάποιος στηρίζει το πόδι του κατά τη βάδιση. Στη δεύτερη περίπτωση η καταγραφή αφορά τι συμβαίνει όταν η μοναδική φόρτιση είναι το βάρος του σώματος, όπως γίνεται όταν κάποιος είναι σε όρθια και ήρεμη στάση πάνω στη συσκευή.

Στη συνέχεια τα δεδομένα των μετρήσεων επεξεργάζονται και αναλύονται από ένα ειδικό πρόγραμμα. Έχοντας υπόψη του το αποτέλεσμα του πελματογραφήματος ο ορθοπεδικός αποφασίζει εάν είναι απαραίτητο να κατασκευαστούν εξατομικευμένοι ανατομικοί πάτοι για τα παπούτσια, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσουν στη σωστή στάση του σώματος, στην καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών και στην ελάττωση της μυϊκής κούρασης.

Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

  Κλείστε Ραντεβού

  Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   John Doe

   Codetic

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   Jane Doe

   Codetic

   need help?

   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.