Άλλες Υπηρεσίες

Επείγοντα περιστατικά

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση κάποιου έκτακτου περιστατικού. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκεύη
09.00 – 22:00

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ; Από το 1968, και την πρώτη ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος με τεχνητά υλικά, μέχρι σήμερα η ιατρική επιστήμη στον τομέα της ορθοπεδικής έχει κάνει άλματα, με συνεχή βελτίωση τόσο των υλικών όσο και των χειρουργικών τεχνικών. Άλλωστε τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την πρώτη επαναστατική επέμβαση το ερώτημα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι ερευνητές και οι χειρουργοί είναι το πώς θα υπάρχουν λιγότερα ποσοστά αποτυχίας και πώς τα εμφυτεύματα θα «ζήσουν» περισσότερο.

Αν και οι συμβατικές διαδικασίες αρθροπλαστικής θεωρούνται αξιόπιστες –σε συνάρτηση πάντοτε με τον χειρουργό, τα εμφυτεύματα και την κλινική εικόνα του ασθενούς–, εντούτοις η εξατομικευμένη τεχνική για την αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος (Patient-specific instruments – PSI) είναι ό,τι πιο σύγχρονο που ανεβάζει κατακόρυφα τα ποσοστά επιτυχίας, μιας και τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται με βάση τις ανατομικές ιδιαιτερότητες που έχει η άρθρωση του κάθε ασθενούς. Η τεχνική αυτή απευθύνεται σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα σε προχωρημένο στάδιο (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, μετατραυματική προχωρημένη αρθρίτιδα κ.ά.), ώστε να θεωρείται απαραίτητο να γίνει αρθροπλαστική.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ; Στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου ο ορθοπεδικός ζητά αξονική ή μαγνητική τομογραφία ισχίου, γόνατος και ποδοκνημικής που αποστέλλεται σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού προκειμένου να μελετηθεί η ανατομία του άκρου ως ενιαία ανατομική μονάδα και καταρτιστεί πρόταση για ένα χειρουργικό πλάνο. Την τελική του μορφή του πλάνου θα την καθορίσει ο χειρουργός, ο οποίος θα το στείλει πίσω προκειμένου να κατασκευαστούν το πρόπλασμα του γόνατος και οι ειδικοί οδηγοί. Έτσι, το εμφύτευμα είναι μια ακριβής ανακατασκευή της άρθρωσης του ασθενούς, και εφαρμόζεται σε αυτόν και μόνο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ; Σε σχέση με τη χειρουργική με ηλεκτρονική πλοήγηση (navigator assisted surgery) και με τη ρομποτική χειρουργική, η εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος υπερτερεί στο γεγονός ότι η μελέτη της κάθε άρθρωσης με τη βοήθεια της τεχνολογίας γίνεται πριν από το χειρουργείο. Αυτό σημαίνει ότι οι μετρήσεις του γόνατος δεν πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της επέμβασης (και άρα μειώνεται ο χειρουργικός χρόνος), ενώ οι τομές είναι μικρότερες καθώς δεν χρειάζεται να μπουν ειδικοί αισθητήρες για να αξιολογήσουν το κάτω άκρο ως ενιαία ανατομική μονάδα ώστε να διορθωθεί ο μηχανικός άξονάς του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ; Κυρίως, όμως, η απόλυτη μέτρηση του μηχανικού άξονα του άκρου και η μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε άρθρωσης ανάλογα και με τις διαφορετικές παραμέτρους του ασθενούς (ηλικία, φύλο, επίπεδο δραστηριοτήτων κτλ.) βοηθούν στην ιδανική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η αρθροπλαστική να διαρκέσει περισσότερα χρόνια. Λόγω της μικρότερης χειρουργικής τομής υπάρχει μικρότερος τραυματισμός των ιστών κατά την επέμβαση, λιγότερη απώλεια αίματος, λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και νοσηλεία που δεν ξεπερνά τις δύο ημέρες.

Μετά το χειρουργείο ένα ακόμα πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι η απόλυτη εφαρμογή των εμφυτευμάτων προσφέρει εξαιρετική κινητικότητα στο γόνατο και κατά συνέπεια η αποκατάσταση γίνεται σε λιγότερο χρόνο, το ίδιο και η επιστροφή στην καθημερινότητα.
Χρειάζεστε Δεύτερη Γνώμη

Είστε βέβαιοι για την διάγνωση και για την θεραπεία που σας έχει προταθεί; Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιντζόγλου.

  Κλείστε Ραντεβού

  Και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας!

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   John Doe

   Codetic

   Add testimonial description here. Edit and place your own text.

   Jane Doe

   Codetic

   need help?

   Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adi pisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.